Garage Unit / LZT Architects

© Murray Legge

Architect: LZT Architects
Location: , Texas,
Project Team: Murray Legge, AIA, Kenny Grossman, David Carroll, Julie Williams
Project Area: 30 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Murray Legge

   

Nestled underneath an existing mid-century home on the edge of a hillside, this 320 square-foot garage apartment makes creative use of a small space.  The client, who also doubled as the general contractor on the project, used common fixtures and materials in order to keep the project as inexpensive as possible.  Translucent wall panels on two walls bring diffused light into the main living area, while large windows across the North wall connect the unit with an outdoor terrace space and give the whole apartment a much larger feel.

© Murray Legge

The previously neglected side yard was re-purposed as an outdoor seating area with an inventive fence made of a steel mesh and recycled cedar pieces. These wood scraps each pivot independently within the fence’s mesh frame, allowing for infinite variations of permeability.

© Murray Legge

The windows are strategically placed to simultaneously frame certain views, such as the neighboring greenbelt, while also blocking others, such as the driveway out front.  Inside, an alternating tread stair set doubles as shelves while leading to a 1/2 bedroom loft that is actually suspended from the house above.

© Murray Legge
YouTube Preview Image

 

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Garage Unit / LZT Architects" 09 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=155348>