AD Classics: Everson Museum / I.M. Pei

© Jesse Ganes

With a collection focused largely on American art and ceramics, the Everson Museum exists as a structure that is more than just a vault for art. Designed in 1968 by I.M. Pei, the structure sought to simultaneously challenge the traditional museum typology through its innovative form while also existing as an object of modern art in its own right. Pei conceived the Everson as an open structure with access to its interior from all of its exposed sides.

 

© Jesse Ganes

The building is primarily comprised of four opaque concrete volumes that surround an open atrium that visitors move through to access the galleries. A library/lounge and an auditorium exist as separate volumes that are accessed through the atrium. Each volume contains galleries of differing size and height that when viewed from outside gives added hierarchy to the overall assemblage of forms that makeup the museum. A cantilevered second story adds further differentiation to the building from the surrounding landscape.

© Ancatdubh43

Visitors and natural light enter the building through the gaps between the building’s main volumes. Just as one can interact with all sides of sculpture, the Everson acts as a singular form on the pedestal of the open plaza that surrounds it. The sculptural ambition of the building is also evident in the way in which the concrete is finished with a striated chiseled look. It appears as if the building was crafted in a similar way to that of some of the artifacts that inhabit it.

© Daquella Manera

In contrast to the way in which Pei blurred the entry sequence into the building, the way in which the second floor galleries is accessed is fairly prescribed. A grand sculptural concrete spiral stair takes the building’s visitors up to a second level of galleries that overlooks the building’s central atrium.

© Daquella Manera

Concrete bridges connect the independent volumes weaving visitors from gallery to gallery through the main open atrium. This promenade serves to further objectify each gallery, adding to the sculptural ambitions of the building.

© Jesse Ganes

The building’s surrounding plaza contains various outdoor sculptures. A large pool of water is carved into the ground. This outdoor zone formally relates in language and scale to the building to the west. Video art, one its collection’s focuses has been projected on the Everson’s facades animating its concrete volumes.

Architects: I.M. Pei
Location: , New York,
Project Year: 1968
References: Wikipedia, Everson
Photographs: Jesse Ganes, Flickr User: Daquella Manera, Wikimedia User: Ancatdubh43

Cite: Ganes, Jesse. "AD Classics: Everson Museum / I.M. Pei" 04 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 29 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=152899>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    This structure does not provide an enjoyable experience for the visitors. Simply, this is a bunker that isolates itself from the community.

    • Thumb up Thumb down 0

      Yes, I have visited the museum a number of times. (Their ceramic collection is quite good even though it is displayed in the dark bowels of this structure.)

      The curators struggle to make the interior inviting and visually accessible; but, the concrete courtyard is incredibly barren and it’s obvious that the museum doesn’t know how to use it effectively (and in such a way to safely protect the outdoor sculpture from vandalism).

      This museum could’ve worked in a large city — think the Whitney in Manhattan — but, as Syracuse’s only genuine art museum, it plays against the small population and windy zero-degree winter days.

  2. Thumb up Thumb down 0

    One of my favorite buildings and Pei’s all time best. This is brutalism at its apex!

Share your thoughts