ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Portugal
  5. Frederico Valsassina Arquitectos
  6. 2009
  7. Alcatel Head Office / Frederico Valsassina Arquitectos

Alcatel Head Office / Frederico Valsassina Arquitectos

  • 01:00 - 15 July, 2011
Alcatel Head Office / Frederico Valsassina Arquitectos
Alcatel Head Office / Frederico Valsassina Arquitectos, © FG+SG – Fernando Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra

© FG+SG – Fernando Guerra © FG+SG – Fernando Guerra © FG+SG – Fernando Guerra © FG+SG – Fernando Guerra +32

  • Architects

  • Location

    Estrada Malveira da Serra, Portugal
  • Architects

    Frederico Valsassina Arquitectos
  • Project Team

    Sofia Salazar Leite, Rita Conceição Silva, Rita Sá Nogueira, Filipa Ferreira, Joana Quintanilha, Diana Mira, António Pinelo
  • Area

    11051.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

From the architect. The building appears as an isolated block, morphologically linked to the ones around it, with a distinctively contemporary architectural language.

© FG+SG – Fernando Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra

Using a volumetrical speech similar to the adjoining volumes, the new building is carved in order to soften and project its image to the outside. The form is enhanced as a project-asset, contributing for the intrinsic dynamics that is intended for the global proposal.

© FG+SG – Fernando Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra

The two levels give place to one, through the “folding up” of the entrance level. The new volume releases itself from the ground, as a business card for anyone who enters. Suspended over the void, it directs people to the entrance, which is made to the North over the void that gives access to the parking lot.

© FG+SG – Fernando Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra

The rotation of the upper volume translates, on the base level, a negative that directly exposes the parking lot, allowing construction to mix with a green protection area. The building is intimately connected with its natural surroundings, taking advantage of it as a barrier against external agents.

plan 02
plan 02

In terms of materials, the solution is as restrained as possible to ensure the sobriety of the whole. Therefore, a limited range of materials is introduced in order to emphasize the formal clearance required: white spread surfaces and screen-printed glass are assumed as predominant materials.

© FG+SG – Fernando Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Alcatel Head Office / Frederico Valsassina Arquitectos" 15 Jul 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/149852/alcatel-head-office-frederico-valsassina-arquitectos/>