House in Ropponmatsu / Kazunori Fujimoto Architect & Associates

© Courtesy of

Architects: Kazunori Fujimoto Architect & Associates
Location: Fukuoka,
Project Year: 2011
Project Area: 99.16 sqm
Photographs: Courtesy of Kazunori Fujimoto Architect & Associates

This house is located in the city area near by the center of Fukuoka city on a long and narrow site, 6m x 18m. We designed this house so that it wouldn’t cast a shadow on the north side of the neighboring house. This resulted in an “L” shaped house with three stories. In contrast to the closed exterior, the interior is designed well lit and open.

© Courtesy of Kazunori Fujimoto Architect & Associates

At the ground floor level, you can see across the space from the entrance court to the bedroom. The each room is filled with light and breeze from the two courts.

Plans

The storage and bathroom are placed in the second floor, and another bedroom is in the third floor. At third floor level, keeping a distance from the road, we get wide view, from the garden tree nearby to the faraway mountains. The simple form, defined by the condition of the site, has been transformed into an affluent living space for.

© Courtesy of Kazunori Fujimoto Architect & Associates
Cite: "House in Ropponmatsu / Kazunori Fujimoto Architect & Associates" 06 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=148279>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    DISLIKE!!
    What a cold and uninviting house. Wouldn’t mind if the in-situ concrete was the exterior but imagine living in that lifeless space, so stark and austere with very little sunlight.

    • Thumb up Thumb down +1

      The best traditional Japanese architecture is praised for how shadow and darkness are fundamental qualities to the spatial experience. The transition from different phases of light and darkness are characteristic of the vernacular. A good space sometimes do not require flooding a room with light.

      The austerity isn’t for everyone but judging from the amount of space given for the house, I think a rigorously minimal lifestyle is a must and concrete walls was a wise decision.

Share your thoughts