We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Elicium RAI / Benthem Crouwel Architekten

  • Architects: Benthem Crouwel Architekten
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Area: 15195.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Courtesy of benthem crouwel architekten

Courtesy of  benthem crouwel architekten Courtesy of  benthem crouwel architekten Courtesy of  benthem crouwel architekten Courtesy of  benthem crouwel architekten

From the architect. The RAI Exhibition and Congress Centre has been extended with a new building, Elicium (from Elysium, meaning a delightful place). Its lower component, the Expo Foyer or 'Ballroom', hovers 5 metres above street level and is attached to the existing complex on both sides by aerial walkways.

This creates a circuit or perimeter walk, transforming the old forecourt into an 'enclosed garden'. Shifted up half a storey alongside the Expo Foyer are five congress halls; these are spatially linked but can be used separately. The Ballroom is a single large column-free space that may be divided up using sliding partitions. A seven-storey stack rises above the congress halls. Elicium puts the RAI in a better position to attract large multi-day international events and gives it a bold new front.

Courtesy of  benthem crouwel architekten
Courtesy of benthem crouwel architekten
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Elicium RAI / Benthem Crouwel Architekten" 06 Jul 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/147339/elicium-rai-benthem-crouwel-architekten/>