The Pavilion Synopsis / Studio M

© Sid Siva

Architects: Studio M
Location: ,
Interior Design: Studio M
Project area: 12,000 sqf
Photographs: Sid Silva

© Sid Siva

Located in Downtown Dubai, The Pavilion is a dedicated non-profit contemporary cultural center providing a place to view, discuss and participate in work by local, regional and international artists.

© Sid Siva

The Pavilion was designed as a space where the artistic community, in its broadest sense, could congregate. Its role is that of a haven for the burgeoning creative crowd and many young artists and freelance entrepreneurs call it home. It acts as a platform for inspiration and is a space for work, play and recreation.

plan

The Pavilion is anchored by two gallery spaces and offers a library, lounge, restaurant, espresso bar and screening room. The spacious open-plan area is bathed in natural light and an unexpected natural oak semi-enclosed “shed” structure sits at the far end of the space. Behind it, a towering vertical garden adds another dimension to the minimal setting, introducing life, color, texture and originality. Massive communal tables reinforce the idea of dialogue and community. A calming, understated and neutral palette of materials is dominated by concrete and brushed America white oak and punctuated by blackened steel. Crisp white floating walls, high ceilings, and minimal details throughout define the pure open spaces.

© Sid Siva

The furniture plays a key role in dividing up the different spaces. In what is essentially an oversized container, there are no definite walls dividing up the spaces in a traditional sense. The modern, timeless and comfortable furniture is the only spatial indicator.

© Sid Siva

The middle-eastern fusion restaurant makes the space accessible to a wider range of people and the open, minimal stainless steel kitchen adds a modern and energetic vibe to the whole experience. Yet another reason to linger a bit longer.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Pavilion Synopsis / Studio M" 30 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=146858>

0 comments

Share your thoughts