Sneakerology / Facet Studio

© Katherine Lu

Architects: Facet Studio
Location: , Australia
Project team: Olivia Shih, Yoshihito Kashiwagi
Project area: 55 sqm
Project year: 2011
Photographs: Katherine Lu

© Katherine Lu

In each of the 200mm x 600mm boxes, one by one, sneakers are carefully collected. The boxes are repeated, and offset by half unit on each level, and carried through repeatedly over an entire wall. Something which has little meaning on its own, when repeated 281 times over, creates an euphoric effect for one to experience a heightened emotion.

© Katherine Lu

The merchandises neatly displayed in the fashion similar to the museum artefacts; through touch panels centrally located within the shop, one can gain further understanding of the background stories of the merchandises. Although there is really no such field of study as “sneaker-ology”, by placing our design focus on ways to correctly understanding the merchandises, it is for us an attempt at capturing “sneakers” in a scholarly fashion.

floor plan

“That one is nice….. this one is nice too!”; There is no better way to shop than whilst enjoying an academic high.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sneakerology / Facet Studio" 25 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=145887>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    The choice of materials and overall aesthetic feels seems great.

    Yet from the photos I get the feeling that I would be really overwhelmed by a huge uniform wall with checkered lighted fields. I guess picture can’t really express the light how people experience it but I would like it the room to be little toned down (perhaps had some top down lightning) than what we see here

  2. Thumb up Thumb down 0

    Kind of iffy. The sneaks are overshadowed by the design. It’s as if the sneaks are in the background. :|

Share your thoughts