Lucky Drops / Atelier Tekuto

© Makoto Yoshida

Among the increasing number of houses planned on small plots of land, this is out of the ordinary in shade and size, A 20-minute train ride from downtown Tokyo, 15-minuite walk from the station. It is a long, narrow trapezoid with a lower base of 3.2m as the frontage, height of 29.3m as the depth, and upper base of 0.7m at the very end of the site. Moreover, there is a local ordinance requiring a 0.5-meter set-back of external walls from the adjacent land. Conditions are extremely tough. From the moment Atelier Tekuto had looked through the site’s situation, Atelier Tekuto organized a collaboration system consisting of the client, design, structure, construction and maker, then started off planning.

Architect: Atelier Tekuto
Location: ,
Project Year: 2005
Photographs: Makoto Yoshida

© Makoto Yoshida

During the initial stage of design, it was agreed on: taking advantage of the site characteristic by ensuring a maximum length of the building; providing a space for fun and structural reinforcement to the building by introducing a slope inside; making the best use of underground space; and turning the entire building into a skin. The over-ground section features skin-like external walls with added transparency letting sunlight permeate the entire building. The floor material is expanded metal letting sunlight fall deeper underground, in the attempt to deviate from the floor’s of determinacy function.

© Makoto Yoshida

Since the area below ground is beyond the application of the 0.5m rule, major living spaces were buried underground, presenting a need for further permeability. More specifically, the conventional earth retaining work using concrete was simplified into a plain assemblage of 8 mm-thick steel plates with anticorrosive, heat-insulation and waterproof treatments. This method would not only reduces cost but also ensure an extra 0.5 m to the usual working width.

© Makoto Yoshida

Atelier Tekuto named this house ‘Lucky Drops’, the equivalent to Japanese old saying the best for last’. Every effort is being made to materialize this saying to turn this leftover plot of land into a place of living comfort.

© Makoto Yoshida
© Makoto Yoshida
© Makoto Yoshida
© Makoto Yoshida
detail
elevation
plan
section
Cite: "Lucky Drops / Atelier Tekuto" 16 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=142878>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    Very nice that the bedroom has a back door. Nothing like beginning a “walk of shame” in style.

  2. Thumb up Thumb down 0

    I don’t think that the client would be very happy living in this house. Just too claustrophobic. But then again it’s in japan…

  3. Thumb up Thumb down 0

    I wonder why we almost never see Japanese row houses on here. Don’t they exist? Why do they bother placing 2 houses only a few feet apart?

    Personally, I need some kind of view to the outside, anything. This house would not suite me. I do admire the inventiveness, though. This definitely wasn’t an easy task.

  4. Thumb up Thumb down -1

    I see this as an example where constraints were transformed into parameters thus multiplying possibilities of doing something. Can not expect mundane comforts as long as basic comfort-geometry is in place.

Share your thoughts