Denver Central Platte Campus / RNL Design

© Ed LaCasse

Architects: RNL Design
Location: Denver, Colorado,
Project area: 105,000 sqf
Project year: 2010
Photographs: Ed LaCasse

© Ed LaCasse

Denver Central Platte Campus (DCPC), in Denver, Colorado, was designed and constructed for the City and County of Denver’s Public Works Department. The project is 105,000 sf and is sited on an 18-acre campus. This one stop shop provides state-of-the-art facilities for Fleet Maintenance, Solid Waste Management, Street Maintenance, Traffic Engineering and Right-of-Way Enforcement, including office/warehouse, vehicle maintenance building, covered and heated vehicle storage, fuel and wash facilities and salt and magnesium chloride storage. Located along the South Platte River and adjacent to Interstate 25, the six-building campus is highly visible, making the overall design aesthetic and the project’s integration into the surrounding urban context a key consideration in addition to optimal operational functionality and sustainability.

render 01

The project utilized an integrated design approach involving the design consultants as well as the contractors to develop systems to aim for LEED-NC Gold, one step above the client’s requirement of LEED-NC Silver, without exceeding the fixed $29,000,000 budget. Sustainable features include an optimized roof design for photovoltaics, daylight/occupancy sensors, a radiant floor heating systems, evaporative cooling, reclamation and reuse of 80% of vehicle wash rinse cycle water, low flow/water efficient fixtures and native non-irrigated landscaping. All aspects of the mechanical and electrical systems are focused on reducing energy consumption resulting in overall reduction in operating cost for the owner. The use of durable, sustainable, and low VOC interior finishes in combination with daylight and views create an appealing work environment. Priority parking spaces for bicycles and fuel efficient vehicles encourage employees to use more efficient modes of transportation in their daily commute.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Denver Central Platte Campus / RNL Design" 10 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 28 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=141838>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I think it’s definitely better than your average “warehouse” type building with the use of color and contrast between the dark exterior and light interior but the landscaping seems like wasted space. The green space seems like “dead” space and that’s beside the fact that the concrete median pieces imitate tomb stones.

  2. Thumb up Thumb down 0

    I really like the “sawtooth” form for some of the roof. It proves to be a nice way to adhere to the LEED goals by achieving quality indirect light and roof angles that are ready-made for solar panel installation. But, I would have to agree, the landscaping that divides the campus comes across as wasted space. Are we missing something?

Share your thoughts