West Seattle Residence / David Vandervort Architects

© Michael Shopenn Photography

This custom residence is situated on a 3,450 sqf urban infill lot in an established neighborhood in West Seattle. The house was oriented east and west to take advantage of its southern exposure and reduce heating and cooling loads. A compact stacked floor plan containing 1,523 square feet was developed and organized into 3 major zones—living, working and sleeping. The vaulted ceiling living zone, located on the upper floor is situated to encourage views of the city and Cascades, as well as provide an efficient natural ventilation system.

Architect: David Vandervort Architects
Location: Seattle, ,
Project Area: 1,523 sqf
Builder: Stonewood Builders
Photography: Michael Shopenn Photography

© Michael Shopenn Photography

A centrally located stairway brings light to the working and sleeping zones as well as providing convenient access from the 2-car garage and utility area. Sustainable features include a 7kw photovoltaic system with net metering, in-floor hydronic heat, durable metal roof and metal and wood exterior cladding applied as a rain screen system. A green roof planted with drought-resistant ground cover mitigates water runoff and insulates the house. Low-VOC finishes and formaldehyde-free materials create a healthy and environmentally responsible interior environment.

plan
section
© Michael Shopenn Photography
© Michael Shopenn Photography
Cite: "West Seattle Residence / David Vandervort Architects" 30 May 2011. ArchDaily. Accessed 22 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=139132>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Hi all of you,

    do anybody knows what is the material of the floor? It looks very good. Thx

Share your thoughts