Hof Residence / Studio Granda

Architects: Studio Granda
Location: Skagafjörður fjord,
Client: Lilja Pálmadóttir & Baltasar Kormákur Baltasarsson
Structure & Environmental Engineers: Víðsjá
Electrical Services: VJÍ
Contractor: Trésmiðjan Borg
Constructed Area: 294 sqm
Project Year: 2007
Photographs: Studio Granda


Hof is a country residence in the Skagafjörður fjord, less than 100km from the Arctic Circle. The spectacle of the location, its remoteness and special program fuelled a unique rapport between the client, contractor and architect resulting in a building that is in every respect a direct consequence of that collaboration.

The existing assemblage of buildings on the estate included a house, church, barn and cowshed clustered on a riverbank. Further inland are recently constructed horse stables. The wide fjörd has a mountainous rim punctuated with long valleys embracing the cliff islands of Drangey, Málmey and the graphic foreland Þórðarhöfði. The new residence is slightly removed from the old cluster on raised ground, with each room and space orientated to capture this magnificent panorama.

Externally the house rises from the tufted site as a series of sheer cedar and walls that will weather according to the vagaries of the elements. The displaced grass of the field is reinstated on the roof and the surrounding meadow is cut and folded in earthworks of turf and stone that open ways to the entrance and terraces. Hexagonal basalt pillars were excavated from the site during the preparations for the foundations and the external surfaces are paved in this material. Internally the same stone is used throughout the living and circulation areas. Telegraph poles salvaged from the site were used as a sun/privacy screen to south-facing windows.

Most internal walls are of raw or painted concrete and the ceilings, doors and other carpentry are predominately of oiled sawn oak with steel details; a rustic palette offset by smooth painted planes. In a gesture of refinement and escape the kitchen and bathrooms enjoy marble surfaces suggestive of more habitable latitudes whereas the larder’s glazed white tiles and basalt shelves reminds of the need to stash food for harsh winters.

The house is highly insulated and thermally stable due to the massive concrete walls, stone floors and balanced fenestration. Geothermal water is used for the floor heating and radiators as well as for all domestic use. Electricity use is minimised by design and the little that is required is sourced from hydroelectric and geothermal sources.

Although dramatic views fill the interior the ambience is augmented by a secondary system of clearstory lights and other roof penetrations that orchestrate daylight throughout the house. The exception is the dogleg route between the living and bedroom wings where lighting is reduced to a few pinpricks.

Cite: "Hof Residence / Studio Granda" 04 Feb 2009. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=13324>