Canopy House / MDMA

© Filip Dujardin

This eye-catching house in the picturesque landscape was designed by MDMA. Although its form stands in contrast to the surrounding area, the exterior walls and roof reflect the traditional colors of earthernware with gray-brown wooden shingles and polycarbonate sheet with dark orange insulation behind. The result is a house that both fits and stands out from its setting.

Architect: Martine de Maeseneer Architects (MDMA)
Location: Pajottenland,
Project Area: 600 sqm
Photographs: Filip Dujardin

© Filip Dujardin

The sloping roofs and facades make the house appears like a piece of moveable furniture that is detached from the agricultural land it stands on. Inside, the house is divided in two through the use of long sloping ramps. A staircase provides a shortcut between the living quarters to the entrance, but there are no shortcuts to the private spaces. This keeps the maximum distance between the private and communal spaces.

© Filip Dujardin

The house with its grand glass exterior walls gives a generous feeling of openness. The spacious interior design met the client’s need to entertain many guests. The house includes a high-ceilinged library, two archive rooms, music room, and a wine cellar.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Cite: "Canopy House / MDMA" 10 May 2011. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=133196>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Why the colossal waste of space and money eaten up to build that institutional looking ramp? How annoying would that be to walk up and down a dozen times a day?

  2. Thumb up Thumb down 0

    the exterior form is gorgeuous … but all i see on the inside is ramp … very strange, cold and wasteful …. seems like a public library (on a completely unrelated tangent)

  3. Thumb up Thumb down 0

    Interesting concept, but the way-too-large scale messes the whole thing up: if I read correctly the plans, the footprint of this house almost reaches 400 square meters…

Share your thoughts