Montblanc House / Studio Velocity

© Kentaro Kurihara

Architects: Studio Velocity
Location: , Japan
Project year: 2009
Photographs: Kentaro Kurihara

© Kentaro Kurihara

The plan of a house with a small beauty shop on the first floor. A house for a family of four: the young couple running the shop, their 3 year-old girl, and their newborn.

The site, surrounded by neighboring houses in 3 directions, is in a quiet residential area. Most houses in the area have only 2 stories and one is able to see the mountains far away.

© Kentaro Kurihara

However, the neighboring houses and apartments stand close to the site with their windows opening on to it. So I began to consider how to create an open space in such a tightly enclosed site. The building has a gable-house-shape with a continuous exterior space from the 1st to the 3rd floor under a large inclined roof. 5 large openings in the inclined roof bring sufficient natural light and air, as well as scenery, into the building.

sections

The windows, as “voids,” lacking sashes, have a totally different scale from the windows of the neighboring houses. That’s why there is a wondrous scale around the area as if the model had been enlarged.

When you’re walking in a forest in the mountains, you feel as though you’re being gently embraced though you’re not actually inside anything.

© Kentaro Kurihara

Along the path, where the wind’s breezes encircle the trees’ leaves above, where one can hear the murmur of the wind in the trees, the sounds of the birds singing, and the footsteps of creatures in the hush, there is, I think, an interior-like sense of place, a state that is wholly distinct from urban spaces or open skies.

© Kentaro Kurihara

Or else, from amongst a thicket, finding a view of the city at the foot of the mountain, or the blue sky streaming through the leaves and so one encounters many such “exteriors” along the way.

© Kentaro Kurihara

Can we create a place for such experiences in a crowded residential area? One encounters “outside” at various points as you walk upstairs since the semi-exterior spaces are connected and gently covered with a large luminous roof.

I hope to create a diversity of “exteriors” with the various angles and heights of the site, appropriately hiding away the views from the neighboring sites, as well as a sense of the neighboring houses’ existence.

Cite: "Montblanc House / Studio Velocity" 08 May 2011. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=133039>

8 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    so nice to see some people in an architectural spread for a change!

  2. Thumb up Thumb down +1

    i’m liking the design. tell me if i’m wrong but i don’t see any shutters for the openings. wouldn’t it be trouble if there to be rain?

Share your thoughts