Oberen Berg House / Alexander Brenner

©

Architects: Alexander Brenner
Location: , Germany
Project area: 4,876
Project year: 2007
Photographs: Courtesy of Alexander Brenner

© Alexander Brenner

When approaching the building via the access road in a depth-layered  picture is discernible. The northeast side of the house is an addition/a combination of white cubes. Each of them is recognizable as an individu- al structure when viewed from close up, but seen from a distance, they merge to form a unified whole.

© Alexander Brenner

As you enter the house from the north-east via the two-storey entran- ce hall, the floor-to-ceiling glazing facing southwest opens up onto the garden. One can look out over the pool in front of the house, and across the valley towards the hills opposite. In this entrance hall (as in the whole house), visitors are aware of an interplay of open and enclosed spaces stretching between transparent expanses of glass and protective walls. This layout satisfies both the occupants’ need for security and, on the other hand, for openness and a connection with the surrounding natural landscape.

© Alexander Brenner

If necessary, the house can be divided into units of varying sizes without major constructional work being required, thus offering its occupants maximum flexibility and permitting a suitable way of living for every lifestyle and family situation. This multi-generational villa is a new and sustainable reinterpretation of the old dream of a house that can grow and shrink within the same building shell.

plan

The house’s southwest orientation, its generous glazing and the dark floors ensure maximum passive solar gains. A large-surface solar sy- stem on the roof and a geothermal heat pump complement the energy concept.

Cite: "Oberen Berg House / Alexander Brenner" 30 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 28 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=131378>