Four-cornered Villa / Avanto Architects

© Kuvio

Architects: Avanto Architects
Location: ,
Project area: 78 sqm
Project year: 2008 - 2010
Photographs: Kuvio – Anders Portman and Martin Sommerschield

© Kuvio
south elevation

The site is situated on a horse shoe shaped island and faces north and east. The cross like shape of this simple villa reaches towards four very different views. The space is open and defined at the same time. The exterior is treated all black and to contrast the interior is very light. Dark color makes the building disappear totally when seen from the lake. The roof is flat – there is some warm irony to the clichés of modern architecture. The building is insulated well and heated by wood only resulting in a carbon neutral building. There is no running water and the electricity is provided by the sun. Vegetables and herbs are cultivated on site and the Vaskivesi Lake is known as a good place to catch pike-perch. The simple and ascetic life at the countryside differs dramatically from the hectic city life and provides a possibility to live a life with a minimum impact to the nature.

Cite: "Four-cornered Villa / Avanto Architects" 24 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=129977>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Nice plan, but the detail of the door ruins the project for me, and I’m also not so fond of the interiour material usage.

  2. Thumb up Thumb down 0

    its nice , i wonder how it would lock if there was more colors in the interior , its spooky kind of !

  3. Thumb up Thumb down 0

    what about stalking wild animals? (kidding) very nice and smooth architecture. also +1 for chosen colours and objects.

Share your thoughts