House DE / davidclovers

© Almond Chu

House DE is an “infill” townhouse, spectacularly sited on a hillside above Clearwater Bay, . Combining two existing units into one, the design uses the volumes of three staircases to blend, burrow and interlock spaces vertically across four floors. Each “interaction” is materially monolithic, using stone, wood and a series of delicate aluminum fins. Defined by these fins, the texture and form of the lantern-volume subtly changes shape and depth, casting shadow and emitting light in different ways throughout the house.

Architect: davidclovers
Location: Clearwater Bay, Hong Kong, China
Project Team: David Erdman, Clover Lee, Fei Mui, Jason Dembski, Yvette Herrera, Rathi Subramanian, Lam Pui Wing, Spencer Mak
Project Area: 4,300 sqf
Photographs: Almond Chu

© Almond Chu

Each stair-volume pries open the house vertically and horizontally, pulling in daylight and emitting artificial light. Thickening the existing building enclosure and stretching it across the front and rear, the bedrooms and new master suite on the upper floors are protected from the elements, yet opens up to views of the natural surroundings. Towards the South, the facade thickens and torques, providing shade for bedrooms and balconies; while on the North, the facade transforms into a garden trellis for an outdoor dining terrace.

section
© Almond Chu
© Almond Chu
Cite: "House DE / davidclovers" 25 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=128543>

1 comment

Share your thoughts