Barker Residence / davidclovers

© Almond Chu

At eye-level with the top of IFC, one of the tallest buildings in Hong Kong, the Barker Residence holds stunning views of Victoria Harbor. The project is the first of a series of projects designed by davidclovers for a developer of residential properties in Hong Kong. The basic approach is to hone in on the most potent areas of the existing layout, and enhance them. At Barker Residence, reworks the unit horizontally and vertically using a series of subtly inflected walls and artificially-lit ceilings to bend space around corners and through floors.

Architect: davidclovers
Location: The Peak, Hong Kong,
Project Team: David Erdman, Clover Lee, Mul Fuk Man, Jason Dembski, Damlen Hannigan, Spencer Mak
Project Area: 4000 sqf
Photographs: Almond Chu

© Almond Chu

The design thoughtfully subdues the palatial scale of the flat while delicately intensifying its hidden potentials. The existing vestibule is broken open to the full panorama of the skyscrapers along the “fragrant harbor”, gently combining the living area and entry. Subtly twisting walls organize various elements such as cabinetry, fireplace, desk and TV. A stair unfurls to interlock the lower and upper levels. It is washed in an effervescent glow from a custom-designed chandelier above. Previously cave-like bathrooms are thrust into spaces capturing views. The kitchen, bar and dining areas are cracked open and lit above by textured glowing ceilings.

© Almond Chu
© Almond Chu
© Almond Chu
Cite: "Barker Residence / davidclovers" 20 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=128542>

0 comments

Share your thoughts