Hoto Fudo / Takeshi Hosaka Architects

© Koji Fujii / Nacasa&Pertners Inc.

This building is similar to the inside and outside house we previously featured. The project was planned on the site with Mt. Fuji rising closely in the south and the two sides facing the trunk roads. Takeshi Hosaka Architects wanted this building to take on the characteristics of mountains and clouds. It is made from soft geometry, which are not derived from the figures like quadrangles and circles. By continuously operating innumerable polygon mesh points, have determined the shape that clears the conditions such as the consistency as shell construction and the undulations that ward off rainwater in spite of its free geometry. The RC shell with cubic surfaces creates such spaces as 530 sqm, 140 sqm of kitchens, and 50 sqm of rest rooms, in such a manner that it envelops and opens them.

Architect: Takeshi Hosaka Architects
Location: , Japan
Structural Engineer: Ove Arup & Partners Japan / Hitoshi Yonamine
Project Area: site 2,493.82 sqm, building area 733.98 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Koji Fujii / Nacasa&Pertners Inc.

© Koji Fujii / Nacasa&Pertners Inc.

This building has no air conditioners. It is open to the air during most seasons, and people have a meal in the air like outside air. The curved acrylic sliding door is closed only during the strong wind and the coldest season. Giving 60 mm thick urethane insulation to the outside of the RC shell and keeping a stable RC temperature secures a stable temperature environment for the building like inside and outside, and also reduces the deformation volume due to the temperature of RC to make the building last longer. For the lighting plan, Takeshi Hosaka Architects have determined such illumination as makes people simply feel changes in the evening light and does not make insects gather around the lights.

© Koji Fujii / Nacasa&Pertners Inc.

When it rains, rain comes in near windows and doors. In the spaces where rain does not come in, people enjoy the sound of raindrops. When it is foggy, the fog comes into the building. When it snows, it becomes a landscape buried in snow, and birds and animals will visit there. In this place like the middle between nature and art, people eat hoto rich in natural ingredients.

© Koji Fujii / Nacasa&Pertners Inc.
© Koji Fujii / Nacasa&Pertners Inc.
© Koji Fujii / Nacasa&Pertners Inc.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hoto Fudo / Takeshi Hosaka Architects" 21 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=127679>
  • Francis McCloskey

    so what’s the program?

  • Tsukiyo

    Yea, want to see some floor plans.

    The image with the mountain is interesting. With the holes and the arching ceiling, it feel like a cave.