Waitakere Civic Centre / Architectus, Athfield Architects

© Simon Devitt

Architects: Architectus, Athfield Architects
Location: Auckland,
Project area: 13,400 sqm
Project year: 2006
Photographs: Simon Devitt

© Simon Devitt

Designed by Architectus in conjunction with and sited adjacent to the North Auckland Rail Line, the new Civic Centre comprises three main elements – the Civic Wing containing the Council Chamber, Councillor’s facilities and the Directorate; the Administration Wing containing public interface facilities and open-plan office space for council staff and the Link element, which forms the main public access and pedestrian connection to the new rail station and local business district.

© Simon Devitt

Energy efficiency has been achieved with measures such as extensive sun screening, high levels of thermal insulation, integrated air floors and extensive use of natural daylighting. Materials have been carefully chosen from sustainable and recyclable sources. Water use has been minimised and storm water is treated on site through a green roof and rain gardens prior to entering the public system.

section 01

Within the Administration Wing a grand staircase connects the staff areas across a five storey void discouraging lift usage and promoting staff interaction and socialisation.

Local cultural heritage is expressed in particular in the Council Chamber, the form of which reflects that of a gourd, a significant artefact for local iwi (Maori people).

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Waitakere Civic Centre / Architectus, Athfield Architects" 11 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=124974>