We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Victoria Square / Architectus

  • Architects: Architectus
  • Location: Auckland, New Zealand
  • Architects: Architectus
  • Area: 31000.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Simon Devitt

© Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt

From the architect. Bounded by streets on three sides and a steep drop off to the north (the original Auckland foreshore) the project looks to introduce scale and modulation sympathetic to the surrounding context. It was originally envisaged as four separate multi tenanted buildings dissected by a series of through site laneways and a central square. With the signing of Telecom as single tenant the design was modified to accommodate the tenant’s desire for a vibrant people oriented workspace for up to 1,500 staff and large interconnected floor plates maximising long term flexibility.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

By linking the buildings via a glass atrium, the edges of which have been set back from the street frontages, the design retains the original urban concept and provides the active, large scale environment sought by the tenant. Public access through the site is retained, something Telecom has encouraged, to allow it to engage with the community and its clientele.

plan 02
plan 02

A new plaza to the east provides the main point of arrival and an important addition to the public realm. High levels of transparency as well as third party retail in both the atrium and along key street frontages activate internal and external frontages. A continuous canopy provides shelter along the edges and introduces a pedestrian scale.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Victoria Square / Architectus" 20 Apr 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/124963/victoria-square-architectus/>