Saint Kentigern School Jubilee Sports Centre / Architectus

© Simon Devitt

Architects: Architectus
Location: Remuera, , New Zealand
Project area: 2,100 sqm
Project year: 2009
Photographs: Simon Devitt

© Simon Devitt

After completing the Master Plan for the future development of Saint Kentigern School was selected to undertake the first project to be commissioned from the Master Plan, the new Jubilee Sports Centre.

Sporting, cultural and communal activities had previously been accommodated in the Assembly Hall. The brief called for a new multi-purpose sports facility to include a gymnasium sized to accommodate national-level indoor sports, two teaching spaces, a sports pavilion, associated storage and changing, an all-weather sports surface for tennis and hockey and landscaped car parking. The project was to be completed for the School’s Jubilee in 2009.

© Simon Devitt

The school’s campus is on a tight coastal site on which existing buildings, playing fields, significant existing trees and undulating terrain made planning for an expanding roll a challenging exercise. The Master Plan identified the steep and unstable bank between the upper and lower sports fields as the site for the Sports Centre Project.

The gymnasium ‘box’ is partially ‘buried’ in the bank thus reducing the scale and visual impact of the project on neighbouring and adjacent sites and enabling the new structure to stabilize the bank.

section

Other elements of the brief are accommodated in two clearly defined parts of the building. The teaching and pavilion functions are located in a single level ‘bar’ bordering the upper field and overlooking the gymnasium interior whilst circulation, changing and storage functions are located in a linking element that follows the slope of the existing bank beside the gym box.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Saint Kentigern School Jubilee Sports Centre / Architectus" 07 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=124956>

1 comment

Share your thoughts