Schmuck House / Gangoly & Kristiner Architekten

© Paul Ott photografiert

Architects: Gangoly & Kristiner Architekten ZT GmbH
Location: Graz,
Project team: DI Irene Nikolaus, DI Gabriele Leitner
Client: Erwin Schmuck and Sylvia Schmuck
Project area: 150 sqm
Project year: 2003 – 2005
Photographs: Paul Ott photografiert

© Paul Ott photografiert

Essentially, the small house for two people consists of one living floor between fair-faced concrete slabs, which cantilever far towards the west. Its immediate environment is characterised by agriculture; the view over orchards, pastures and copses up to the Plabutsch hills west of Graz scarcely indicates the proximity of a large town. The cantilevering volume rests on a basement which is partly carved into the hill. The ceiling of this storey is both entrance and parking area, sheltered with a porch roof that is planted with greenery.

plan
© Paul Ott photografiert

The wind screen on the roof terrace can be seen from afar, whilst the stairs inside, offering vertical access to the whole house and developped diametrically to the slope, can only be seen inside the house or from the slope. Glazed throughoutly and positioned slightly off-centre the staircase, sets the structure of the living area on the one hand and on the other, it creates a very special relation with nature by making it possible to experience weather and light conditions in the middle of the house.

Cite: "Schmuck House / Gangoly & Kristiner Architekten" 02 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=124155>
  • Nejv

    Fresh!

    But.. Schmuck house? :D

  • Conway Pedron

    client’s last name is a bit unfortunate…

  • Rembo

    He might be a schmuck, but at least he wanted a house!