Zuiderzeeweg / Fact Architects

©

Architects: Fact Architects
Location: Amsterdam,
Client: De Principaal
Project area: 12,395 sqm
Project year: 2010
Photographs: Fact Architects

© Fact Architects

Zuiderzeeweg is a housing project for students. The location is temporary, in the future all the buildings will move to a definitive location. The blocks are made from high quality prefabricated units and are prepared for future environmental requirements.

ground floor plan

For this complex Fact Architects designed a very durable and special facade. The dark wooden parts with the orange texts give the complex a sustainable and robust appearance. The exterior area is designed with the same clear approach.

© Fact Architects

The buildings and grass walls enclose a courtyard consisting of lawns and an orange sports field. Along the ring road bicycle parking bays and spaces for bins are situated, separated by with roses overgrown walls. At the main road concrete blocks are placed that can be used as seating.

The students can live, study and hang around in peace and comfort in an environment of traffic and construction sites.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Zuiderzeeweg / Fact Architects" 12 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=118318>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +3

    This is one of the most dehumanising piece of architecture I have ever come across. To suggest that it provides an adequate social environment for the students is absurd.

Share your thoughts