ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Pachter Residence / Teeple Architects

  • 01:00 - 8 March, 2011
Pachter Residence / Teeple Architects
Pachter Residence / Teeple Architects, © Tom Arban
© Tom Arban
  • Architects

  • Location

    Toronto, ON, Canada
  • Architect

    Teeple Architects
  • Principal In Charge

    Stephen Teeple (OAA, FRAIC)
  • Project Team

    Bernard Jin, Mark Baechler
  • Structural Engineer

    R Villa Associates
  • General Contractor

    Golden Hammer Renovations
  • Area

    3200.0 ft2
  • Project Year

    2004
  • Photographs

© Tom Arban © Tom Arban © Tom Arban © Tom Arban +8

From the architect. Choosing to live, work and sell his art in one location, the Artist-Owner wanted to bring these program elements together, while keeping their architectural expression distinct. Teeple Architects’ solution came in the form of three long spatial volumes stacked on top of each other, shifted laterally and longitudinally to allow light penetration into the spaces. Each volume houses one aspect of the program; the ground floor volume is the studio, the second floor; the gallery, and the top floor is the residence. The clarity and directness of the concept brings dramatic expression to the sculptural form of the building.

© Tom Arban
© Tom Arban

The transparent front and rear facades exhibit the public functions of the program, allowing the daily activities of the artist to be displayed to the street, while the more private spaces are tucked away in the middle of the plan, capturing their light from above. The extreme transparency of the front façade fully displays the artist’s studio, gallery, and home activities, rendering his daily life a work of art in itself, while expressing a candid form of reality that challenges the status quo.

© Tom Arban
© Tom Arban

An inner courtyard, a quiet oasis in the center of the city, is formed between the new structure and the original studio. The courtyard contains a small reflecting pool and seating area, and brings north light into the painting studio.

© Tom Arban
© Tom Arban

The interior is detailed minimally; both to allow the artist’s work and possessions to become the forefront of the visitor’s interest, and to keep it within the tight set budget. This brownfield development project brings a novel form and program into an urban setting. It enables the painter to fully enjoy and enhance the complex urban overlays that constitute Toronto’s Chinatown neighborhood.

© Tom Arban
© Tom Arban
Cite: "Pachter Residence / Teeple Architects" 08 Mar 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/116389/pachter-residence-teeple-architects/>