Gregg’s Cycles / Weinstein A|U

© Michael Burns

Weinstein A|U designed the new 12,000 sqf building for Gregg’s Cycles to be a pure neutral container that highlights the bicycle. It was conceived as an elevated steel box that is supported structurally and programmatically by a CMU perimeter zone.

Project description, images, and drawings after the break.

Architect: Weinstein A|U
Location: 105 Way NE, , Washington 98004, USA
Project Team: Ed Weinstein, FAIA (Principal-in-Charge), Scot Carr, AIA (Project Manager/Architect), Heather Hargesheimer, AIA, LEED AP (Design Staff)
General Contractor: Foushée & Associates Inc
Structural Engineer: Swenson Say Faget
Civil Engineer: Coughlin Porter Lundeen
Landscape Architect: Karen Kiest Landscape Architect
Geotechnical: The Riley Group
Project Area: 12,000 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Michael Burns, Ed Sozinho

© Ed Sozinho

The small site and its limited access challenged the ability to have street level retail and parking, which led to the solution of lifting the primary retail spaces above the street level, thereby creating covered vehicle parking below the store.

© Michael Burns

The building is classified as Type IIB construction, which allows the AESS frame to be exposed without fireproofing, and affords the opportunity for the steel frame of the building to be a feature of the retail spatial experience.

section

The steel connections were developed in close collaboration between the architect and structural engineer to create an affordable refined language of wide flange beams and columns that borrow inspiration from traditional steel lugged bicycle frames.

aess frame

The fire sprinkler, electrical, and bicycle display systems are integrated with the structural steel frame, creating a building order and material expression that efficiently displays and celebrates the bicycle.

© Michael Burns

Additionally, the building features an integrated bicycle display and facade system — the bikewall — that allows the bicycles themselves to define the image and character of the building from the interior and exterior. The steel box is cantilevered out toward the street, pushing the bikewall toward Bellevue Way to further emphasize the articulation of the steel box and CMU, while also establishing the primacy of the bicycle in the facility.

© Michael Burns

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Gregg’s Cycles / Weinstein A|U" 01 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=115722>
  • Allan

    It’s funny for me in a good way. No bad thing, positive attitude carrier. Gives new ideas to me.