Shima Kitchen / Atelier Ryo Abe Works

© Daici Ano

Atelier Ryo Abe Works shared with us this project called Shima Kitchen, located in a village on . It’s a renovation project to create a venue for arts, and dinning from an old vacant house.

Further information on this project and more photos after the break.

© Daici Ano
© Daici Ano

Around this old house were vacant lands where several other buildings had been demolished a long time ago. An old warehouse, two persimmon trees, and many smaller fig trees remained. We changed the house into an open style kitchen, refitted the warehouse as an art gallery, and extended a sunshade awning around the trees to create an outdoor theatre. The theatre was based on a traditional NOH style theater, with its stage (butai), veranda (hashikake), and gallery (sajiki), but was designed to adapt to various kinds of event programs such as live music, modern performance art, folk dance, and community festivals.

plan

The sunshade awning is made of fire charred wooden panels which are traditionally used as siding on the houses of this island. The panels were tied loosely to a frame so that they would flutter slightly in the wind to evoke bird feathers. The structure is created with simple, and light materials that can easily be found even on this isolated island.

© Daici Ano

The form of the sunshade awning was conceived to flow contiguously from the existing house with its outer edges lower than the neighboring houses. In this way the roof fits harmoniously into the surrounding landscape of the village, without disturbing the serene atmosphere.

© Daici Ano

In the end, working with existing structures, traditional methods, and simple materials, we succeeded in creating an intimate village gathering place that promotes a pleasant feeling of being under the shade of trees.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Shima Kitchen / Atelier Ryo Abe Works" 02 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=113903>