AD Classics: MIT Chapel / Eero Saarinen

Courtesy of Wikimedia Commons, © daderot

is one of the most respected architects of the 20th Century, often regarded as a master of his craft.  Known for his dynamic and fluid forms, his design for the Massachusetts Institute of Technology’s chapel takes on a different typology than his previous works.  Completed in 1955, the MIT Chapel is a simple cylindrical volume that has a complex and mystical quality within.  Saarinen’s simple design is overshadowed by the interior form and light that were meant to awaken spirituality in the visitor.

The non-denominational chapel is intended to be more than just a religious building, rather it’s meant to be a place of solitude and escape that induces a process of reflections.  Located at the heart of MITs campus, the chapel’s cylindrical form breaks the rigidity of the campus’s orthogonal grid.

More on the MIT Chapel after the break.

© Flickr User: kathia shieh

Tucked away in a small forested area on campus, the windowless chapel sits as a simple object in the Kresge Oval.  Upon approaching the chapel, one encounters a shallow concrete moat that surrounds the chapel that seeps into the interior around a series of low arches that provide the structure for the chapel.  Once inside, the visitor is transported to a completely unexpected interior space that is unknown from the exterior façade.  The interior is inundated with a high level of detail and atmospheric qualities that are enhanced by filtered natural light.

Due to the windowless façade, the interior of the chapel is completely masked by the exterior of the volume.  Unlike the smooth uninterrupted façade, the interior walls undulate around the circumference of the chapel, which creates a new spatial dynamic that is illuminated by the moat that slips into the interior from outside.

Courtesy of Wikimedia Commons, © daderot

In addition to the undulating walls, there is one main design feature in the interior of the chapel that was not part of Saarinen’s design, but nonetheless creates an impressive atmosphere.  Above the white marble altar, there is a metal sculpture by Harry Bertoia that hangs from the skylight that shimmers in the sunlight reflecting and distributing light into the interior of the chapel.  The sculpture appears as a cascading waterfall of light that is constantly adjusting, moving, and redefining the interior of the chapel.

© Flickr User: j.czliao

From a distance, Saarinen’s chapel appears as nothing more than a brick building that contextually aligns with the dormitories and the older buildings on campus, but it’s inside of the chapel that the true architecture takes effect.  The dynamic interior essentially transforms into a light box that absorbs and filters the light from the small moat and the skylight. Light transforms the simple chapel into a chapel of light that is consistently undergoing changing atmospheric and dematerializing effects. Saarinen’s meticulous attention to detail regarding light transforms the spiritual space into a religious architectural experience that words cannot fully describe.

“Through sheer manipulation of light and its focus on a blazingly white marble altar block, Saarinen created a place of mystic quiet.” – Leland M. Roth

Architect: Eero Saarinen
Location: Cambridge, Massachusetts
Project Year: 1955
Photographs: © Flickr User: kathia shieh, © Flickr User: caribbeanfreephoto, Wikimedia Commons, © Flickr User: j.czliao
References: Galinsky

Cite: Kroll, Andrew. "AD Classics: MIT Chapel / Eero Saarinen" 17 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=112682>