House In Bohermore / Boyd Cody Architects

© Courtesy of Boyd Cody Architects

Architects: Boyd Cody Architects
Location: ,
Project area: 100 sqm
Project year: 2008
Photographs: Paul Tierney / Boyd Cody Architects

© Courtesy of Boyd Cody Architects

This small rural dwelling, 100m2, is located in the corner of a field on the edge of the village of Graiguenamanagh, on a south-facing hill overlooking mount Brandon. Two boundary walls one retaining the other freestanding form a forecourt off the public road and anchor the building to the site. Set within a square footprint of 15x15m, five single storey volumes, increasing internally in width from 1 to 5m and in height from 2.1 to 2.7m in step with the landscape, descend down the hillside. The volumes are drawn apart to create a series of open ended external courtyards between the rooms of the house, potentially doubling the perceived area of accommodation. The dwelling remains closed to the road, where a recessed entrance formed out of the first volume makes a covered threshold. A doorway set between two parallel walls leads into the enfilade of rooms that in turn open to the courtyards and meadow below.

plan

A simple, economic and unembellished palette of materials is employed to reinforce the concept of the house. Walls are rendered externally and in part internally, a polished concrete floor is used throughout extending in part into the courtyards. Iroko sliding timber screens form the intermittent glazed walls to the open side of the volumes. The roof is covered with a sedum blanket to replace the building footprint. A gravel forecourt and pathway extend around the house with a series of stepped gardens set out along the eastern edge mirroring the fall of the rooms inside and the meadow below is reinstated.

Cite: "House In Bohermore / Boyd Cody Architects" 27 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=112442>
  • mark

    what nice on this house is that land around…:)

  • h.a.

    very interesting plan! creates diagonal views to the landscape crossing the house from corner to corner. The downside being that is perhaps having to great surface exposed and therefore is not very energy efficient

  • http://www.airbagging.com Adrem

    GREAT! Clever plan, flawless execution: this is what architecture should be about. Congratulations!

  • TDA

    Looks interesting from the outside, but the programming is oddly executed. After making dinner in a closed off, narrow hallway of a kitchen, you carry the food either across a courtyard or down the hallway (past the bedroom) to place it on the dinning table?
    Weird.

    • Vitor Lucas

      This could be easily “fixed” by switching the bedroom for the living, more so because the entrance is really close to the bedroom.

    • Trevdor

      I agree the plan is a bit weird, but I think the scale makes it ok in a way. That hallway looks very short, probably no more than 12′. Additionally, the house is a single bedroom, so for day to day stuff it can be a bit more casual like this :)

  • S

    This can be accessed by every single room then the enterance isn’t really needed. Simple and interesting.