L-Stack House / Marlon Blackwell Architect

© Timothy Hursley

The L-Stack House responds to a site anomaly set within a dense inner-city neighborhood near a city park. The 10,000 sqf trapezoid-shaped lot is traversed diagonally by a dry-bed creek. The urban grid and the modest scale of existing houses in the neighborhood is enhanced through a strategy of bridging and stacking of forms.

In effect a new order is superimposed upon a in-fill tract of land that has been undeveloped since the 19th century origins of the city of . The resulting scheme is an ‘L’ configuration that subdivides the interior program and the site into private and public entities. A carefully positioned glass-enclosed stairway hinges together the two 18 -foot wide boxes that form the house structure.

Architects: Marlon Blackwell Architect
Location: Fayetteville, , USA
Project Manager: Meryati Blackwell, Assoc. AIA
Project Team: Marlon Blackwell, AIA, Chris Baribeau, AIA, Matt Griffith, Assoc. AIA, Scott Scales, Assoc. AIA, Michael Pope
Landscape Designer: Stuart Fulbright
Structural Engineering: Joe Looney, P.E.
Lighting Design: John Rogers
General Contractor: Marlon Blackwell Architect and Benchmark Framing, Inc.
Project Year: 2006
Photographs: Timothy Hursley

© Timothy Hursley

At the interior, the ground floor is organized as a linear open plan with connecting terraces along and adjacent to the creek. Throughout the house, windows and skylights are arranged to provide controlled views, illumination, a sense of privacy, and opportunities to observe the dynamic nature of the creek. The stairway penetrates the underbelly of the second floor. Here private spaces are more discreet and cellular, however, all spaces open onto a hall that serves as a common family space for reading, office work, or watching television. Primary materials at the interior include teak floors, wenge, walnut, and white oak millwork, and painted wood plank accent walls. Large steel box windows provide spaces for sitting or sleeping.

section

The exterior cladding is a unique rain screen system articulated with rot resistant Brazilian redwood. The wood screen is disengaged from a rubber-clad substrate and is stacked and screwed on the flat creating a horizontal louvered effect at the long walls. The cladding system provides for 50% transparency and perceptually provides the walls with a phenomenal translucency. End walls are either black metal clad or glass storefronts.

floor plan
Cite: "L-Stack House / Marlon Blackwell Architect" 16 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=111646>
  • http://www.experiencingarchitecture.com psevir

    Nice example of
    prospect refuge

  • michael

    Nice, but how many families live within this 10,000? 5?

    Is the Brazilian redwood a from a managed and certified forest?

    • jonathan

      The lot is 10,000 square feet. The house is 2,400 square feet.

  • thomas

    i love this house , could i please have the dwg in autocad ? thanks