We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Tree House / Robert Potokar + Janez Brežnik

  • Architects: Robert Potokar, Janez Brežnik
  • Location: Trnovo, Ljubljana, Slovenia
  • Architects: Robert Potokar and Janez Brežnik of Robert Potokar Architecture Office
  • Construction: Tesarstvo Kregar
  • Area: 3.5 sqm
  • Project Year: 2010

Tree House / Robert Potokar + Janez Brežnik Tree House / Robert Potokar + Janez Brežnik Tree House / Robert Potokar + Janez Brežnik Tree House / Robert Potokar + Janez Brežnik

From the architect. The Tree House, designed by Robert Potokar of Robert Potokar Architecture Office and co-designer Janez Brežnik, is a wooden play structure that is elevated without requiring nearby trees to support its weight. The concept, originally designed in February 2008 as since been realized three times.

The freestanding, self-supporting house-by-a-tree is a playhouse designed with contemporary design principles, deviating from precedents that model real houses or garden sheds. Instead, the design was guided by the goal of creating interesting and different spatial experiences for children that inspire new forms of polay.

The house is made of spruce spruce plywood, protected on the exterior by a colourless nano-varnish. The roof is covered in a roofing cardboard that shields against most kinds of unfavourable weather conditions.

The furnishings are minimal and simply constructed from dowel pins that allowed children to participate in the making of their playhouse. The tree features a permanent and retractable bench, and scattered operable openings at different heights in the walls. The house also features a plexi-glass wall at one end that makes the house visually accessible.

Cite:"Tree House / Robert Potokar + Janez Brežnik" 14 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/111156/tree-house-robert-potokar-and-janez-breznik/>