Heerenschürli Sports Facilities / Dürig AG + Topotek 1

© Hanns Joosten

Architects: Dürig AG
Location: Helen Keller Strasse 20, 8051 Zürich,
Landscape Architects: Topotek 1
Client: The City of Zürich, represented by: Grün Stadt Zürich, Immobilien-Bewirtschaftung, Amt für Hochbauten
Project area: 100,200 sqm
Project year: 2004-2010
Photographs: Hanns Joosten, Ruedi Walti

© Ruedi Walti

With its 10.2 ha total surface, the ’Heerenschürli’ in Schwamendingen is one of the three biggest sports grounds of . The increasing demand for sports facilities lead to a competition program for the reorganization and extension to twelve soccer fields, the creation of a baseball field, a substantially sized locker room building and a smaller housing for the maintenance facilities.

The site is located between a nature reserve, a highway interchange, light industry and living areas. To render an urban atmosphere to the sports grounds, the different fields are surrounded by high fences which stand for the size of conventional city blocks. The outlines of the fences create varied sequences of spaces, which are differently experienced while walking on the asphalted pathways between the fields. The overlapping transparencies of the fences create their own dynamics, which are additionally reinforced by the two overlapping wire netting meshes of every fence coloured in two different green tones which create a moiré-effect. In the center of the new facilities, the tree-lined pathways intersect and form a square to which a restaurant of the locker room building is facing.

longitudinal sections

The rectangular plan of the locker room building is highly influenced by a sloping roof with a steep elevation on the Western and a less sloping surface on the Eastern side. The gentle slope of the roof is used for a tribune of 900 spectators facing the main soccer field. The building is accessible from all four sides: On the longitudinal façade with two deep cuts into the building body which simulate a stadium feeling when the players come out onto the field, as well as different accesses from the adjacent square and from the transverse sides. All the locker rooms with their showers, the restaurant with an attached function room on the south side as well as storerooms between the tribune and the locker rooms are located on the ground floor. The upper floor is reserved for a technical plant room.

© Hanns Joosten

As contrast to the exterior of the building, which is exclusively kept in green and yellow colours, the interior is designed with a variety of different grey and silver tones. Aluminium, chromium steel and silver painted plaster is applied on walls, ceilings but also furnishings and other equipment. The concrete floor has a charcoal-grey coating.

situation plan

For cost and sustainability reasons, the structure of the building is simple and robust. The building is a composite construction out of concrete, chalky sandstone with a layer of insulation applied on the outside of the construction walls. The external skin is made of green coloured corrugated metal sheets, which are covering up a wooden construction in the bent shape of the roof. As the spectator tribune is an integral conceptual part of the roof it is made of a steel construction with seats in a synthetic material. In this way the main character of the building with its sloping roof below can always be grasped while watching soccer.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Heerenschürli Sports Facilities / Dürig AG + Topotek 1" 17 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=110286>

1 comment

Share your thoughts