House PS / TheHeder Partnership

© Amit Geron

Architects: TheHeder Partnership / Hanan Pomagrin, Brad Pinchuck, Boubi Luxembourg
Location: ,
Project area: 400 sqm
Project year: 2008
Photographs: Amit Geron

© Amit Geron

House PS is the result of an ongoing investigation of the courtyard house typology with all its Mediterranean connotations of climate, shade and intimacy. In this house, the courtyard is designed in section rather than in plan. Placed above the lower ground floor and below the bedrooms of the upper floor, the courtyard is shaded from the hot summer sun. This central, shaded exterior room is a natural extension of the interior spaces of the house.

north elevation

The house is in a typically suburban context, but the plot itself is an irregular “L” shape stretching between two streets creating 2 entrances. The southern family entrance is located under a cantilevered canopy and along a path leading towards the central courtyard. The northern formal entrance is through the double volume entrance hall and only then is the central courtyard revealed. The house is situated between 2 gardens – a lower south garden with swimming pool and the upper east winter garden.

© Amit Geron

The proportions of the house are regulated by the golden section and Le Corbusier’s modular. This investigation determines the dimensions in plan and in section and is revealed in the windows and bespoke timberwork.

The house is built over 3 different floor plates. The lower level is a long rectangle including a large playroom that opens out onto the lower garden and swimming pool. The ground floor is an “L” shaped plan including the entrance lobby, living room, dining room and kitchen and folds around the central courtyard. The top floor is “U” shaped in plan around a central narrow void with a family room in the middle and bedrooms on either side.

plan 03

Within the intimate internal courtyard, the openings are large and generous and allow for interior and exterior spaces to merge. In contrast to this, the windows on the exterior walls are sheltered and controlled creating a tough protective shell.

The interior spaces slowly reveal themselves along the carefully organized route starting from the lower ground floor up through the house and ending in a hidden curved staircase leading up to a private roof garden and meditation space.

© Amit Geron

Concealed skylights above the staircase provide soft reflected light that highlights the pure white surfaces. These skylights also open to provide for the natural ventilation of the interior spaces.

The white minimalist interior is further enhanced by the cool grey bespoke furniture. The starkly reduced pallet creates a quiet, intimate home colored by the family’s active lifestyle.

Cite: "House PS / TheHeder Partnership" 12 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=109809>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Cool… composition is complicated enough…

  • Herry Jani

    the detail remind me of Richard meirer architecture

  • Laura Casu

    it reminds me of Villa La Roche

  • nate

    agree…has le corbusier written all over it. very nice though

  • KJS

    very geometrical and cool composition

  • boredbywhite

    Quite dull. We’ve seen this derivative modernism so many time before.

  • m gt

    It reminds me of both Cobusier and Siza…