We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Bento Golçalves House / Studio Paralelo

  • Architects: Studio Paralelo
  • Location: Bento Golçalves, RS – Brazil
  • Architects: Studio Paralelo
  • Project Team: Luciano Andrades, Rochelle Castro e Valéria Bertolini
  • Structural Engineering: Pasquali e Associados
  • Lighting: Potencial Engenharia
  • Landscape: Samuel Seben
  • Contractor: Icon Incorporadora
  • Constructed Area: 360 sqm
  • Area: 930.0 sqm
  • Project Year: 2008

Bento Golçalves House / Studio Paralelo Bento Golçalves House / Studio Paralelo Bento Golçalves House / Studio Paralelo Bento Golçalves House / Studio Paralelo

From the architect. The house is located in the city of Bento Gonçalves, mountain region of Rio Grande do Sul - Brazil, in an area that originally was part of a rural site. The proposal was developed for a couple that will receive, eventually, its three children.

The land, almost a square, 32 x 30 meters has flat topography broken by a smooth declivity in the North limit. Next to that natural irregularity, a set of araucarias trees, native species of the mountain region, configure the landscape.

The house is a rectangle of 9 vs. 27 meters in reinforced concrete, separated from the ground in a smooth unevenness of 0.90 meters. The program is organized in two levels. In the elevated ground floor the terrace in "L" conforms the accesses and integration to the garden. Internally the main circulation advances since the access until the main suite, passing through the sector of services, social and intimate. In the other level, in semi-basement, are located the garage and the cellar.

Complementing the program, a little house shelters the wood oven, baths and the volume of the water tank. The South façade, faced to the street, establishes by the rhythm of the openings the degree of privacy in the different sectors: total permeability in the access, controlled in the social area and hermetic in the intimate one. In the North face, taking advantage of the best views, glass panels establish the connection of the interior with the garden.

The used materials were reinforced concrete, brick wall and aluminum windows with thermo-acoustic glass and metallic sliding bars.

The space disposition of the program, synthesized by the stripe moved away from the ground, obtains new points of view over the landscape, respecting its scale, with minimum interference for the city.

Cite:"Bento Golçalves House / Studio Paralelo" 05 Jan 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/10910/bento-golcalves-house-studio-paralelo/>