We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

La Cornette / YH2 Architecture

  • Architects: YH2 Architecture
  • Location: Quebec, Canada
  • Project Team: Marie-Claude Hamelin, Loukas Yiacouvakis
  • Builder: Emmanuel Yiacouvakis
  • Area: 3000.0 ft2
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Loukas Yiacouvakis, Francis Pelletier

© Francis Pelletier © Francis Pelletier © Francis Pelletier © Francis Pelletier

From the architect. Built on the slope of a small hill, La Cornette is a country house open to the pastoral landscape that surrounds it. Under a soaring roof resembling a nun’s cornet wimple is a roomy dwelling modelled on traditional Quebec houses of old that lodged large families and their relatives. This house for celebrations and holidays, designed for two families, is set into the naturally uneven terrain in a way that brings each level into direct contact with the surrounding natural environment. It offers a resting place for all guests under its large gable in a series of bedrooms and unusual sleeping areas.

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

An out-scaled structure, like the agricultural buildings that surround it, the house is both traditional in its morphology and innovative in its use of materials. Shingled with raw fibre-cement panels on the walls and roof, it is a house beyond the domestic scale, simple and rot-proof, capable of standing the test of time. The house is striated with bands of horizontal windows, giant louvers that cut the sun at its most powerful, with new points of view at each level. It is protected by its wimple from the hot summer sun and inundated with light in the winter, needing neither air-conditioning nor heating on sunny days.

site plan
site plan

The interior is in wood, painted or natural, in planks or panels, composed almost exclusively of made-to-measure furniture pieces:

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

From the refectory table for meals to the day table with hideaway television set;

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

From the large wraparound couch in the living room to the stainless-steel kitchen island;

plan 02
plan 02

From the balustrade bookshelf along the stairway to the wall night-lights made of aluminum panels with cut-outs of fireflies, fish, and frogs;

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

From wall-to-wall beds where people sleep foot-to-foot to overhanging bunk beds floating in the landscape

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

It is a playground for architects, children, and adults, a vacation colony lost in the countryside.

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"La Cornette / YH2 Architecture" 25 Jan 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/106291/la-cornette-yh2-architecture/>