Pedestrian Bridge / JLCG Arquitectos

Architects: João Luís Carrilho da Graça, arquitecto + AFA, Consult, Lda.
Location: Covilhã,
Project Team: Pedro Abreu Pereira, João Rosado Baptista, Porfirio Pontes, Yutaka Shiki, Nuno Pinto
Structural and mechanical engineers: AFAconsult
Electrical Installations: Engenheiro Ruben Sobral
Landscape Architecture: ARPAS – Arquitecto Luís Cabral, Lucile Dubroca
Client: PolisCovilhã, S.A./câmara municipal da covilhã
Video & Photographs: Vítor Gabriel

floor plan

The sinuous and segmented design of the bridge winds above the valley, along a distance of about 220 m. The central bay takes the perpendicularity to the line of the valley. The other two sections are inflected and oriented towards their anchoring points. The connection between the two points is no longer the shortest distance between them. The tensioned geometry of its layout interferes with visual orientation and with the perception of dominating heights of “Serra da Estrela”, on one side, and with the vastness of Cova da Beira on the lower side.

model 03
© Vítor Gabriel

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Pedestrian Bridge / JLCG Arquitectos" 24 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 17 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=105320>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    appreciated the use of materials and the way it doesn’t overlay the panorama with his thin sign. Cool illumination effect too. Good job

  2. Thumb up Thumb down 0

    A beautiful bridge, bad taste columns! why decorate the columns if the bridge is simple and elegant.
    Could not you be quiet, you had to give it a personal touch!?

Share your thoughts