ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Osprey Nest / Jones Studio

  • 01:00 - 20 January, 2011
Osprey Nest / Jones Studio
Osprey Nest / Jones Studio, © Robert Reck
© Robert Reck
  • Architects

  • Location

    Puerto Peñasco, Sonora, Mexico
  • Jsi Team

    Eddie Jones
  • Contractor/Cmar

    Design and Building, Inc., Plinio Rivero
  • Client

    Lisa Johnson & Eddie Jones
  • Area

    5500.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

© Robert Reck © Robert Reck © Robert Reck © Robert Reck +17

From the architect. Osprey Nest is located in Puerto Peñasco, Mexico. Designed to reflect its natural surroundings and culture, the home also explores shadows and materiality. More photographs and drawings of this residence by Jones Studio following the break.

ground
ground

Osprey Nest is the expression of a return to fundamentals, the exploration and subsequent interpretation of what an architect has learned.  For example, the basic courtyard house is more about "finding" the secret garden than a program surrounding an outdoor space. It is about the lure of reflected light from an unseen source as it beckons one to enter. It is the untouchable sky made tangible by the context of a parapets edge.  The arch is used in the home as a space beyond an outline, the sunlight finds its dance partner, the brick finds its vault and the view thanks its gentle frame.

© Robert Reck
© Robert Reck

The highest point of the beach house roof there is a ragged sculpture of glass and steel respecting the indigenous image of a vernacular construction.  This design decision was made to reflect the local bird life, the osprey.  Almost as large as an eagle, this majestic coastal bird builds its huge nest high in the local power poles. The nest is an architecture of scavenge material such as twigs, grass, string, rope, scraps of colorful fabric, strips of plastic all dangling randomly from the poles wooden cross members and sparkling glass insulators. The design also opted to leave the rebar exposed, as an obvious reference to local tradition as well as for the playfulness of the shadows.

© Robert Reck
© Robert Reck
Cite: "Osprey Nest / Jones Studio" 20 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/103806/osprey-nest-jones-studio/>