Knot House / Apollo Architects & Associates

© Masao Nishikawa

Architects: Apollo Architects & Associates
Location: Tokyo,
Structural engineer: Taro Yokoyama
Project area: 100 sqm
Project year: 2009 – 2010
Photographs: Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa

The site is situated in a corner on a hill within a residential area in Tokyo. The building was commissioned by a married couple with a husband who loves interior design, photography and mountaineering. It is a compact house that makes use of the half-floor difference in height between the front and back of the site. The simple exterior reminiscent of a drawer pulled out from a box is composed of concrete and glass. Taking advantage of the difference in height, the spaces in the front and back are connected using the skip floor system. Positioned adjacent to those spaces are a courtyard and a void space which, together with the skip floor structure that induces a vertical continuity, create a gentle horizontal connection.

plan

The alternating courtyard and void afford a sense of depth and expansion to the spaces, allowing for all the floors from the basement to the first to be experienced as one space connected vertically and horizontally. The spaces into which the client’s Italian and Scandinavian modern furniture collection blends in exquisitely is incredibly rich for a house with a total floor area of 100 square meters and it gives rise to a sensuous and sophisticated world.

Cite: "Knot House / Apollo Architects & Associates" 14 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=103495>
  • Liam

    C R I S P

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Sections are OK… What about plans?…

  • http://www.brgstudio.com nulla

    Another good project from Japan.
    Nice and clean.

  • Pedja

    Hehe, nothing without the master – TADAO ANDO…he made raw concrete beautiful!

  • YILIANG NIE

    Purely beautiful!