South Park Library / Johnston Architects

© Will Austin Photography

The LEED Equivalent South Park Library is a meeting place and focal point for the rich and diverse South Park neighborhood in .  Johnston Architects incorporated the spirit of the community within their design through material choices, colors, and gathering areas such as the courtyard/front porch space for the neighborhood.  Follow the break for a full project description, photographs, and drawings of the library.

Architects: Johnston Architects
Location: Seattle, Washington, USA
Principal Designer: Ray Johnston
Project Architect: Marc Pevoto
Project Team: Alison Walker Brems
Landscape Architect: Lando & Associates
Structural Engineer: Coughlin Porter Lundeen
Mechanical Engineer: Ecotope
Electrical Engineer: A.E.S. Inc.
Civil Engineer: Coughlin Porter Lundeen
Client: King County Library System
Project Area: 5,000 sqf
Project Year: 2006
Photographs:  Will Austin Photography

© Will Austin Photography

In 1998 Seattle passed a $196.4 million bond measure that would be used to build 13 new libraries, including a new main library, and renovate and expand another 14. The modest, largely Latino neighborhood of South Park was not on the list. The citizens of South Park had, in fact, been trying to get a library for 100 years, as evidenced by a 1906 petition found in the city archives. It seems the community was not to be denied again and with vigor and determination wrestled $2.7 million out of a special “Opportunity Fund” to finally build a library that was completed in the spring of 2006.

section

The program followed the Seattle Public Library template for a 5,000 square foot branch library with the typical complement of stack space, study rooms, reading room/lounge area and staff support areas. South Park departs from the usual program with its generous ESL spaces and an oversized children’s area. The program for this size branch usually calls for a 750-square-foot meeting room but the community felt they had enough places to hold meetings and urged the design team to give that space back to the library, specifically a larger area for its youngest users. The result is a highly visible “lantern” on the most prominent corner of the building that is lively and inviting during the library’s hours of operation.

© Will Austin Photography
elevation

The design intent was to create a town center for South Park. The neighborhood is on the rise after decades of decline as immigrant groups from Latin America, the Pacific Islands, Southeast Asia as well as young people of all ethnic groups are moving into one of the last affordable places to live in Seattle. This rich mix informed the look, color and configuration of the building. Solid blocks clad in red stucco are arranged to create both interior and exterior courtyards. The entry courtyard’s paving pattern recalls the original meandering path of the nearby Duwamish River. The metaphorical river flows from a fountain and ends in an aspen grove planted in front of the library.

© Will Austin Photography
site plan

The sum of the South Park branch library is more than its parts. It serves as a point of pride for a sometimes struggling but often joyous and cohesive part of the city. It is a tribute to community activism and vision and the end of a 100 year quest.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "South Park Library / Johnston Architects" 11 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 25 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=102429>
  • deesee

    What is LEED equivalent? Does that mean it incorporates a lot of the green strategies of LEED without actually going through the paperwork (and cost) of getting LEED certified?

    If so, I like that. Why keep giving money to USGBC?

    • rob

      From Johnston Architects:

      Yes, LEED equivalent does mean exactly what you have asked. This strategy allows for a comprehensive green design without the cost of LEED certification. The savings can be passed on to the client or put toward additional green features.