We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Creekside Residence / Bohlin Cywinski Jackson

  • Architects: Bohlin Cywinski Jackson
  • Location: Woodside, California, USA
  • Architects: Bohlin Cywinski Jackson
  • Principal For Design: Peter Q. Bohlin FAIA
  • Principal In Charge: Gregory R. Mottola AIA
  • Project Team: Ben McDonald, Christopher Moore, Brian Padgett, Michael Waltner
  • Project Manager: Denis Schofield AIA LEED AP, Associate
  • Structural Engineering: Umerani Associates
  • Mep Engineering: C&B Engineers
  • Civil Engineering: Lea and Braze Engineering, Inc.
  • Landscape Architects: Patrick Brennan
  • Lighting Design: David Wilds Patton Lighting Design / Isometrix
  • Geotechnical Engineering: Murray Engineers
  • Acoustic Engineering: Charles M. Salter Associates Inc.
  • Contractor: Van Acker Construction, Louis Ptak Construction, Inc.
  • Area: 10200.0 sqm
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Nic Lehoux

© Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux

From the architect. Located in Woodside, California the Creekside Residence sits in its own natural world.  The site is in a meadow surrounded by western oaks, Douglas fir, and aromatic bays that border two creeks that never meet.  Bohlin Cywinski Jackson focused the design of the residence around the surrounding landscape creating cantilevered roofs and views to the environment beyond.  This project received a 2009 Honor Award for Design AIA Pennsylvania and a 2009 Wood Design Honor Award.  More photographs and sketches following the break.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

The entry drive passes a pair of small outbuildings and leads to the meadow where the main house is arrayed along its southern and western edges. Designed for a couple and their two children, the house displays their collection of modern art and mid-century furniture.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

A glass pavilion with dining and living areas sits in the meadow, its cantilevered roof floats past the window wall, drawing one’s eye to the landscape beyond.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Cedar boxes house kitchen and sleeping spaces and contrast with the pavilion’s transparent nature. Slipping into the pavilion is a library—a tall Douglas fir cabinet of book shelves with a great fireplace surrounded by glazing facing a forested glade. Bedroom spaces forming the north wing are connected by a hallway of shifting angles, reminiscent of an alley in an old village and the random nature of the original outbuildings.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
Cite:"Creekside Residence / Bohlin Cywinski Jackson" 05 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/101262/creekside-residence-bohlin-cywinski-jackson/>