All
Projects
Products
Events
Competitions

Schmidt Hammer Lassen Architects

BROWSE ALL FROM THIS FIRM HERE

Schmidt Hammer Lassen Breaks Ground on GaoYao Clubhouse and Gallery

Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL) has broken ground on a new clubhouse and gallery in GaoYao, China - a mountainous district 100 kilometers west of Guangzhou. The project, focused on "space, light, view and program," was designed for a new development of luxury villas at the base of a nearby mountain. It will be built in the center of a lake by early 2017.

"The sculptural project was designed in collaboration with a Feng Shu Master to respect angles of approach and its location on the site," says SHL.

Schmidt Hammer Lassen and Gottlieb Paludan to Design World's Largest Waste-to-Energy Plant in Shenzhen

Schmidt Hammer Lassen Architects and Gottlieb Paludan Architects have won an international competition to design the world's largest waste-to-energy plant on the outskirts of Shenzhen, China. The new "Shenzhen East Waste-to-Energy Plan will be capable of incinerating 5000 tonnes of waste per day - "one third of the waste generated by Shenzhen's 20 million inhabitants every year," according to the team. In addition to incinerating waste and generating power, the plant will serve as a place to teach residents about its purpose.

schmidt hammer lassen Win Competition for Mixed-Use Cultural Project in Shanghai

schmidt hammer lassen architects has won an international competition to design a new home for the West Shanghai Workers’ Cultural Palace. This project has been a widely popular destination for Shanghai’s Labor Union workers and local community since it opened in 1959. The new proposal will include a theater, cinema, art and exhibition spaces, as well as office, sports facilities, commercial spaces, and a transportation hub -- all settled within the eight hectare site.

schmidt hammer lassen Architects Wins Competition to Design a Residential Block in Aarhus

“Valdemars Have” by schmidt hammer lassen Architects is an urban residential block located within walking distance of Aarhus, Denmark's main cultural attractions. By using and adding to the greenery of Aarhus, Valdemars Have seeks to be an oasis within the city and serve as a public, urban garden. Overall, there will be 106 apartments ranging from two-bedroom flats to penthouses with private roof terraces.

Malmö Live / schmidt hammer lassen architects

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 26

Malmö, Sweden

schmidt hammer lassen Breaks Ground on Ningbo Central Library

schmidt hammer lassen architects has broken ground on their first Chinese library. Selected through an international competition in 2013, the project will provide a new home for the Ningbo City Library's massive collection - the region's largest for historic and ancient books - on the edge of an ecological wetland area in the eastern port city of Ningbo.

"Given our great collaboration with the Local Design Institute and the client team, we are full of confidence that the Ningbo New Central Library will become a vibrant new public space for the citizens of Ningbo,” says Chris Hardie, partner and director of schmidt hammer lassen.

Dokk1 / schmidt hammer lassen architects

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 34

Aarhus, Denmark

City in the City / Schmidt Hammer Lassen Architects

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 23

Malmö, Sweden
  • Architects: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 54000.0 sqm
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015

schmidt hammer lassen Reveal Chirstchurch's New Central Library

schmidt hammer lassen architects, together with New Zealand-based Architectus, has unveiled plans for Chirstchurch's New Central Library (NCL). An "anchor project" for the city's 2010 and 2011 earthquake Recovery Plan, the new 12,000-meter library will built by 2018 on the northern edge of Cathedral Square – Christchurch´s key civic space defined by Christchurch’s Cathedral.

It is hoped that the NCL will become an important gathering space within the city, offering easy access to digital technologies and local heritage collections, as well as exhibition and performance space, a learning center, indoor and outdoor areas of relaxation, and activities for young citizens. 

Courtesy of schmidt hammer lassen architects Courtesy of schmidt hammer lassen architects Courtesy of schmidt hammer lassen architects Courtesy of schmidt hammer lassen architects + 6

Schmidt Hammer Lassen Wins Competition to Design Mixed-Use Complex in Central Oslo

schmidt hammer lassen architects have won a competition to design a new retail and office complex in central Oslo. The winning scheme, chosen ahead of five other proposals, was chosen for “its strong and innovative” design that “enhances the existing urban qualities” and forms a “new connection between the building and city life.”

© Beauty and The Bit / schmidt hammer lassen architects © Beauty and The Bit / schmidt hammer lassen architects © Beauty and The Bit / schmidt hammer lassen architects © Beauty and The Bit / schmidt hammer lassen architects + 8

New Halifax Central Library / schmidt hammer lassen architects + Fowler Bauld & Mitchell

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 26

Halifax, Canada

Highlands Branch Library / schmidt hammer lassen architects + Marshall Tittemore Architects

© Merle Prosofsky Photography © Merle Prosofsky Photography © Merle Prosofsky Photography © Merle Prosofsky Photography + 8

Edmonton, Canada
  • Architects: Schmidt Hammer Lassen Architects, Marshall Tittemore Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 1500.0 sqm
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2014

schmidt hammer lassen Designs Cultural Hub for Ningbo’s Labour Union

schmidt hammer lassen architects has unveiled a new cultural hub for Ningbo’s Labour Union. Planned to serve both the city and the union’s nearly three million members, the “Home of Staff” will unite two stepped complexes of support, health, education, culture and leisure facilities with a half a kilometer long central park.

Schmidt Hammer Lassen Wins Competition to Design Danish Theater

A team led by Schmidt Hammer Lassen Architects has been announced as winners of a competition to design the Vendsyssel Theatre and Experience Centre in Hjørring, Denmark. Once complete in 2016, the 4,200 square meter building will act as a new and vibrant cultural hub within the city.

Shanghai West Bund Biennial Pavilions / SHL Architects

Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Shanghai, China
  • Architects: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 240.0 sqm

Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects + 10

New Landmark in Copenhaguen / schmidt hammer lassen architects

© Adam Mørk
© Adam Mørk
Copenhagen, Denmark
  • Architects: schmidt hammer lassen architects
  • Area Area of this architecture project Area: 11500.0 sqm
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2013

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 8

Urban Mountain / schmidt hammer lassen architects + Vugge til Vugge Denmark + LOOP Architects + COWI Denmark + COWI Norway + Transsolar Energitechnik GmbH

Schmidt Hammer Lassen Architects, together with LOOP Architects, COWI Denmark and Norway, Transsolar Energitechnik and Vugge til Vugge Denmark, has won the Nordic Build Challenge in Norway with their innovative scheme, Urban Mountain. The winning proposal, which would be Norway's tallest building, seeks to refurbish and extend an existing 50,000 square-meter office tower in central Oslo into 79,000 square-meter sustainable icon. Not only would the building be the first Norwegian high-rise to utilize natural ventilation, but the design would employ Cradle to Cradle principles and BREEAM Outstanding certification targets to significantly reduce the building’s energy consumption and CO2 footprint.

Continue reading to learn more...

New Hospital Hvidovre Extension Winning Proposal / Schmidt Hammer Lassen Architects + Aarhus Arkitekterne

Schmidt Hammer Lassen Architects with Aarhus Arkitekterne, has just been announced as the winner of the competition to design the new extension of the New Hospital Hvidovre in Denmark. The new 30,000-square-meter extension consists of an emergency ward, a pediatrics ward and obstetrics and cardiology departments. Expected to be completed in 2019, clarity, flexibility, respect, green garden spaces and spatial variation are the key features to this winning design. More images and architects’ description after the break.