the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions

Asif Khan Studio

BROWSE ALL FROM THIS FIRM HERE

Stanton Williams and Asif Khan Selected to Design Future Home for the Museum of London

09:35 - 28 July, 2016
Stanton Williams and Asif Khan Selected to Design Future Home for the Museum of London, © Stanton Williams Architects
© Stanton Williams Architects

Stanton Williams and Asif Khan have been announced as the winners of the competition to design the new Museum of London at West Smithfield. Beating out 70 entries from top firms and a shortlist including BIG, Caruso St. John and Lacaton & Vassal, the winning proposal was selected for its “innovative thinking, sensitivity to the heritage of existing market buildings and understanding of practicalities of creating a great museum experience.”

© Stanton Williams Architects © Stanton Williams Architects © Stanton Williams Architects © Stanton Williams Architects + 6

Gallery: The Serpentine Pavilion and Summer Houses Photographed by Laurian Ghinitoiu

17:40 - 7 June, 2016
Gallery: The Serpentine Pavilion and Summer Houses Photographed by Laurian Ghinitoiu, © Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

Earlier today, the 17th Serpentine Gallery Pavilion was unveiled with a press preview ahead of its public opening this Friday. With its 13-meter tall "unzipped wall" of square fiberglass tubes, the pavilion is an impressive presence in Hyde park, standing next to the single-story Serpentine Gallery. As described by Bjarke Ingels in his design statement, the pavilion is all about its visual effects from various angles - going from an expansive, transparent rectangle when viewed from the side, and an opaque, curving sculptural shape when seen from either end.

With so much visual intrigue, the project offers plenty to be explored through photography - and accordingly, photographer Laurian Ghinitoiu was there at the opening to investigate the project's visual effects. He also captured the pavilion's neighboring Summer Houses, by Kunlé Adeyemi of NLÉ, Barkow Leibinger, Yona Friedman and Asif Khan. Read on to see the gallery.

© Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu + 72

BIG's 2016 Serpentine Gallery Design Revealed (Plus Four Summer Houses)

10:05 - 24 February, 2016
BIG's 2016 Serpentine Gallery Design Revealed (Plus Four Summer Houses), Pavilion design by BIG. Image Courtesy of BIG
Pavilion design by BIG. Image Courtesy of BIG

The Serpentine Gallery in London has unveiled the designs for this year's prestigious Serpentine Gallery Pavilion, designed by BIG, showing an "unzipped wall" which rises to a point above the entrance. In addition to the pavilion, this year the Serpentine gallery will host four smaller "summer houses" designed by Kunlé Adeyemi - NLÉ, Barkow Leibinger, Yona Friedman and Asif Khan. For these summer houses, the Serpentine Gallery asked the participants to take inspiration from Queen Caroline's Temple, a small, classical summer house near to the gallery that was built in 1734.

Read on to find out more about all five designs.

Summer house design by Kunlé Adeyemi - NLÉ. Image © NLÉ Summer house design by Barkow Leibinger. Image Courtesy of Barkow Leibinger Summer house design by Yona Friedman. Image Courtesy of AECOM Summer house design by Asif Khan. Image © Asif Khan + 18

Sochi 2014: Asif Khan Greets Spectators with "Architectural Mount Rushmore"

01:00 - 10 February, 2014
Sochi 2014: Asif Khan Greets Spectators with "Architectural Mount Rushmore" , Courtesy of Asif Khan Studio
Courtesy of Asif Khan Studio

The Olympics are in full swing and, although the "Coastal Cluster" of stadiums has attracted a considerable amount of attention, there is one installation demanding interaction from every spectator. Built at the entrance of Sochi's Olympic Park is Asif Khan Studio's "MegaFaces," a pavilion that "contorts itself to recreate 3D images of the faces of visitors relayed via digital face scans made in photo booths installed within the building."

Comprised of 11,000 actuators sitting underneath the cube's stretchy fabric membrane, the installation allows for three, eight meter tall faces to emerge from the wall at a time (the faces that emerge from the side of the pavilion are enlarged by 3500%). According to the designers, this feature of the building "has been likened to a giant pin screen and a digital, architectural Mount Rushmore."