House & Restaurant / junya ishigami + associates

House & Restaurant / junya ishigami + associates

House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior PhotographyHouse & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography, Arch, GardenHouse & Restaurant / junya ishigami + associates - Interior Photography, Table, ArchHouse & Restaurant / junya ishigami + associates - Interior Photography, Arch, Arcade+ 54

  • Person In Charge : Junya Ishigami, Taeko Abe, Jaehyub Ko, Takuya Nakayama
  • Structural Engineering Person In Charge : Jun Sato, Yoshihiro Fukushima
  • Lighting Design Person In Charge : Junya Ishigami, Takuya Nakayama
  • Interior Design Person In Charge : Junya Ishigami, Takuya Nakayama
  • Lighting Advisor Person In Charge : Izumi Okayasu
  • Curtain : Yoko Ando
  • General Contractor : Masato Akita, Gaku Matsumoto, Takaki Fukuda, Takuya Nakayama, Akane Enda, Yuki Inoue
  • Mep Contractor Person In Charge : Koichi Tashiro
  • Landscape Contractor Person In Charge : Kazuya Kiryu
  • Fixtures Person In Charge : Yoshio Yanagiya
  • Furniture Person In Charge : Shigeki Miyamoto, Ai Mizuta
  • Rc Furniture Person In Charge : Hayato Takehashi
  • Client : Motonori Hirata
  • Curtains : Yoko Ando Design
  • General Contractor  : Akita Kensetsu Co.,Ltd.
  • City : Ube
  • Country : Japan
More SpecsLess Specs
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography
Courtesy of junya.ishigami+associates

Text description provided by the architects. The project is a residence/restaurant for a French restaurant owner. He is an old friend of mine, and he was the one who commissioned the Tables for a Restaurant. I was asked to design a building as “heavy” as possible. “I want an architecture whose heaviness would increase with time,” he said. “It cannot be artificially smooth but rather something with the roughness of nature. Authentic cuisines require such a place.” He also told me that “it has to look as if it has been there and will continue to be there for the longest time.” His idea was to create a brand-new long-established restaurant. He was longing for something that is both a house and a restaurant, something he could pass on to his children and grandchildren. Now, he invites guests to the restaurant as he would invite friends to his house, and with someone special, he would let them into the living room or even stay overnight. When the restaurant is closed, the hall serves as a place for the family to spend time or for the children to study. The plan is arranged with the restaurant on the north and the residence on the south. To go back and forth between the spaces, they can walk through any one of the three courtyards that separate them.

House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography, Windows, Arch, Forest
Courtesy of junya.ishigami+associates
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography, Arch
Courtesy of junya.ishigami+associates
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Image 44 of 54
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Interior Photography, Arch
Courtesy of junya.ishigami+associates

In terms of construction, we conceived a process of constantly sharing, accepting, and referencing the un-precisions and accidents that occurred on the site to create an architecture that internalizes natural distortions and uncertainties. More specifically, we dug a hole in the ground to pour concrete, excavated the volume, and fixed glasses to create interior space. 

House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography, Arch
Courtesy of junya.ishigami+associates
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Image 45 of 54
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Interior Photography, Table, Arch
Courtesy of junya.ishigami+associates

First, a mass model that went through countless modifications was converted into 3D data. The 3D coordinate data was then input into a total station (TS) survey instrument to determine the points utilizing a navigation system for pile driving. At the same time, construction workers dug the hole manually for precision while constantly confirming the position and shape on an iPad. Unexpected factors such as growing grass, soil collapsing, or errors due to manual labor were tolerated as much as possible. When the structure was excavated after concrete solidification, it was caked with mud. With the range in geology, the nature and appearance of the soil differed from place to place. We originally planned to wash away the dirt to reveal a gray concrete structure. However, we were impressed by how it looked with soil that we decided to leave it as it is. It was then that we sensed the atmosphere of a cave and decided to redesign the building with a new image.

House & Restaurant / junya ishigami + associates - Interior Photography, Table, Arch
Courtesy of junya.ishigami+associates
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Image 51 of 54
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Interior Photography
© YASHIRO PHOTO OFFICE
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Image 48 of 54
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Interior Photography, Windows, Arch
© YASHIRO PHOTO OFFICE

In designing the interior space, we visualized in 3D images the differences between the design drawings and the actual surface coordinates of the excavated structure. This process revealed new spaces that we had not anticipated to emerge from the overlapping discrepancies. We discovered such places and updated the way to inhabit the architecture accordingly. Thus the architectural design process was flipped, to reference the structure to determine the designs including the placement and number of glass pieces, arrangement and size of the furniture, and positions and details of MEP facilities. For example, where to fix the glass was adjusted based on actual on-site measurements, and 3D scan data was used to verify that the glass would not break by hitting the structure during the construction nor by opening/closing, and to adjust the position of the hinges. To simplify the plumbing route, the water supply and drainage were planned to pass through the three courtyards in a straight line, and faucets, drainage pipes, ventilation ducts, etc. were installed to penetrate the glass windows into the rooms.

House & Restaurant / junya ishigami + associates - Interior Photography, Windows, Chair, Arch, Arcade
Courtesy of junya.ishigami+associates
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Interior Photography, Bedroom
Courtesy of junya.ishigami+associates
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Image 49 of 54
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Interior Photography, Bathtub, Bathroom, Arch, Arcade
Courtesy of junya.ishigami+associates

Accepting uncertainties, the concrete mass will gradually be transformed into architecture through cut-and-try. The owner will start a life here, run a restaurant, and continue to renew this place.

House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography, Arch
Courtesy of junya.ishigami+associates
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Image 54 of 54
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography
Courtesy of junya.ishigami+associates
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography
Courtesy of junya.ishigami+associates

English Translation by Fraze Craze, originally published in GA Houses 182, A.D.A. EDITA Tokyo.

House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography
Courtesy of maison owl
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography
Courtesy of maison owl
House & Restaurant / junya ishigami + associates - Exterior Photography
Courtesy of maison owl

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House & Restaurant / junya ishigami + associates" 19 Sep 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/987227/house-and-restaurant-junya-ishigami-plus-associates> ISSN 0719-8884

Courtesy of junya.ishigami+associates

住宅与餐厅「Maison Owl」 / 石上纯也建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.