We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO

PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO

PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography, WindowsPIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior PhotographyPIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography, Living Room, Sofa, ChairPIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography+ 37

  • Architects: ARCHSTUDIO
  • Area Area of this architecture project Area :  880
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2022
  • Photographs
    Photographs :Weiqi Jin
  • Chief Designer : Wenqiang Han, Xiaoming Li
  • Designer : Tonghui Wang
  • Structural Consultant : Changan Zhu
  • Mep Consultant : Baowei Zheng, Dongjie Li, Zhongjuan Li
  • Image Editing : Tonghui Wang
  • Construction : Shunxi Guo
  • City : Beijing
  • Country : China
More SpecsLess Specs
PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Exterior Photography, Facade, Windows
main entrance. Image © Weiqi Jin

Text description provided by the architects. Opened in 798 Art Zone, Beijing in 2009, PIFO GALLERY is one of the earliest major art intuitions in China dedicated to advancing the research and development of abstract art. After more than a decade of operation, the owner of the gallery invited ARCHSTUDIO to renovate the space, improve its functions and adapt to future development demands.798 Art Zone, where PIFO GALLERY is situated, houses a cluster of modern art spaces repurposed from electronics factories built in the 1950s. Distinct from those iconic buildings featuring concrete arched windows in the art zone, PIFO GALLERY is set in an ordinary industrial building — a regular closed concrete "box" with high ceilings and poor natural daylighting. For renovating the gallery, ARCHSTUDIO's primary consideration was to satisfy its functional demands while endowing the space with a captivating ambiance and a unique visual identity, so as to improve the brand image of the gallery.

PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Image 29 of 37
diagram. Image Courtesy of ARCHSTUDIO
PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography, Windows
reception. Image © Weiqi Jin
PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography, Column
reception. Image © Weiqi Jin

Based on the existing architectural form and structures, ARCHSTUDIO took "Funnel of Light" as the design concept. The design team opened the originally closed "box" to introduce multi-layer natural lights, and meanwhile reorganized circulation routes, structures, and materials, thereby creating a natural, open and efficient space that integrates art exhibition, reception, and office functions.

PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography
main exhibition hall. Image © Weiqi Jin
PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Image 34 of 37
section. Image Courtesy of ARCHSTUDIO

Two trapezoid-shaped volumes are added to the street-side facade, functioning as a window for opening the "box" outwards. One acts as an entrance foyer that links the building with the outdoor street, and the other serves as a bay window for bringing daylight and street view into the office area.

PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Image 28 of 37
model. Image Courtesy of ARCHSTUDIO
PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography
reception. Image © Weiqi Jin

The foyer is constructed of fair-faced concrete. Its facade, made of translucent U-shaped glass, creates a haze and soft light-like effect, which defines the first impression when visitors enter the gallery. This new addition is enveloped by red bricks similar to that of the old building, to harmonize with the built environment of the surroundings.

PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography
lobby. Image © Weiqi Jin
PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography, Column
lobby. Image © Weiqi Jin

The exhibition space brings in daylight through several trapezoidal light wells. The design team removed some existing precast concrete roofing panels of the old building and meanwhile added linear skylights.

PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography
main exhibition hall. Image © Weiqi Jin
PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography
Lighting membrane is inserted in between beams, which brings soft artificial light source to the exhibition space. Image © Weiqi Jin

The skylights are connected with oblique walls, thus forming three trapezoidal light wells of varied sizes, which bring soft natural light to exhibition halls and reception space beneath. The first floor includes three separate yet connected exhibition halls. The design team utilized dense concrete rib beams to enhance the height of the interior space to the greatest extent. The section of rib beams is in a trapezoidal shape. A lighting membrane is inserted in between beams, which adds a soft artificial light source to the exhibition space.

PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography
main exhibition hall. Image © Weiqi Jin
PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography, Living Room
reception hall. Image © Weiqi Jin

The slanting walls shape a trapezoidal reception hall on 2F. It is set up for receiving VIP art collectors, equipped with kitchen, bathroom, leisure, and meeting facilities. Daylight penetrates the skylights, and spreads down onto the oblique walls, forming a unique ritualistic reception space. The fixed furniture in the front desk area, reception area, and office area are constructed of fair-faced concrete. Sintered stones are used as tabletops. The design created a clear dialogue between furniture and space.

PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO - Interior Photography, Table, Chair
reception. Image © Weiqi Jin

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:798 Art Zone, Beijing, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "PIFO GALLERY / ARCHSTUDIO" 21 Jun 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/983627/pifo-gallery-archstudio> ISSN 0719-8884
street view. Image © Weiqi Jin

偏锋画廊 / 建筑营设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.