We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rosary House / De Square

Rosary House / De Square

Rosary House / De Square - Exterior Photography, Windows, FacadeRosary House / De Square - Interior Photography, Facade, Handrail, BeamRosary House / De Square - Interior Photography, Windows, ChairRosary House / De Square - Interior Photography, Windows+ 15

Bengaluru, India
  • Architects: De Square
  • Area Area of this architecture project Area :  4000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Places and Spaces
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Jaquar, PERGO, Chabria and Sons, Mahalakshmi Timbres, Maheswari Impex, Terra Art, Weatherseal, ZWCAD
  • Lead Architects : Ranjitha, Naveen G.J.
  • General Contractor  : Devi Constructions
  • City : Bengaluru
  • Country : India
More SpecsLess Specs
Rosary House / De Square - Exterior Photography, Windows, Facade
© Places and Spaces

Text description provided by the architects. Sculpted by parameters not limited to the physical and contextual realm, this house was designed to embody the ethos of its inhabitants, and their cultural background and become a repository of memories and experiences. Situated on a 60 X 40 site in Southeast Bangalore, the house is for a young family of 5 and a dog (who is an equal part of the family). Our design approach was to let the hierarchies of functions, requirements, and climate dictate the evolution of form so that the house becomes an organic extension of the family itself. In terms of the requirements, the client wanted individual rooms for every member while also having spaces where the family can come together for joint activities. Furthermore, being nature lovers, they wanted to integrate as many greens and natural light as possible. 

Rosary House / De Square - Interior Photography, Windows, Facade, Beam, Handrail
© Places and Spaces
Rosary House / De Square - Image 13 of 15
Plan - Ground Floor
Rosary House / De Square - Interior Photography
© Places and Spaces

The two tenets here, the integration of greens and natural light along with having common spaces for the family, led to the creation of the courtyard, which then became the design and conceptual fulcrum for the spatial planning of the house. All the other zones as well, are placed around the courtyard making it visible from all the common areas of the ground and first floor. A staircase wraps the courtyard leading to rooms on the first floor. Another consideration in favour of the courtyard was the fact that we wanted to drastically reduce the elimination of existing trees from the site and the courtyard not only helped in reducing this elimination but also assisted in articulating and composing nature and light within the built space.

Rosary House / De Square - Interior Photography, Facade, Handrail, Beam
© Places and Spaces

As one enters the house, eyes are naturally drawn towards the magnanimity of the tree that reaches from the floor to the double-height ceiling and the volume of sunlight pouring in through the L shaped skylight while another factor that has a subliminal impact is the play of levels between the living and the courtyard; which was actually birthed by the need to accommodate the semi-basement parking thus leading to the raising of the entire ground floor except for the living area and the foyer. The level difference not only highlights the courtyard but also demarcates it organically.

Rosary House / De Square - Interior Photography, Windows, Chair
© Places and Spaces

The skylight gets its L shape by mimicking the sun path so that the prayer area is naturally lit up throughout the day. While the large skylight elevates the living experience it poses a huge challenge for indoor heating and to tackle this we have deployed three design strategies: we ensured there is direct cross-ventilation between three sides that is north, south, and east, and to let the accumulated heat dissipate faster we installed wind-driven circular turbines over the skylight and lastly, the initial part of the skylight has a trellis-like structure made of bamboo sticks that not only cuts direct sunlight but also creates interesting shadow formations on the wall.

Rosary House / De Square - Interior Photography, Garden, Courtyard
© Places and Spaces
Rosary House / De Square - Interior Photography, Windows
© Places and Spaces

Owing to the client’s roots, influences of tropical architecture play out through the house. The influences can be seen in the façade with the usage of a slanted roof and wherever possible materials have been kept exposed. The material palette largely comprises exposed red bricks, concrete finish, wood, and yellow Kota stone, which in unison create a medley that is earthy, rustic, warm, and embracing. In the culmination of all its elements, the concluding form is unassuming, honest, and empathetic in all its functions and interfaces.

Rosary House / De Square - Exterior Photography, Windows, Facade
© Places and Spaces

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Rosary House / De Square" 01 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/981087/rosary-house-de-square> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.