Lava House / Atelier Riri

Lava House / Atelier Riri

Lava House / Atelier Riri - Exterior Photography, Windows, Facade, ChairLava House / Atelier Riri - Interior Photography, Living Room, Lighting, BeamLava House / Atelier Riri - Interior Photography, StairsLava House / Atelier Riri - Exterior Photography, Windows, FacadeLava House / Atelier Riri - More Images+ 18

Kecamatan Sleman, Indonesia
  • Architects: Atelier Riri
  • Area Area of this architecture project Area :  390
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Andreaswidi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Mowilex, Niro granite, Philips, Weber, YKK AP
More SpecsLess Specs
Lava House / Atelier Riri - Exterior Photography, Windows, Facade, Chair
© Andreaswidi

Text description provided by the architects. Lava House took inspiration from the nearby Mount Merapi, inspiring the melting-like look in the roof and stairs. The Volcano also inspired the organic-shaped semi-public space on the first floor. The design aimed to bring more in-depth spatial experiences indoors and bridge the indoors with the outdoors.

Lava House / Atelier Riri - Exterior Photography, Windows, Facade
© Andreaswidi
Lava House / Atelier Riri - Image 18 of 23
Plan - 1st Floor
Lava House / Atelier Riri - Interior Photography, Living Room, Lighting, Beam
© Andreaswidi

The front façade on the second floor is more upfront, symbolizing bowing as a sign of humility in the local culture. The building mass is divided into two-creating a courtyard in the narrow site. The living room is more enclosed than other rooms on the first floor, symbolizing a warm ambiance for family activities. Thus, the house creates a modest and hospitable atmosphere.

Lava House / Atelier Riri - Interior Photography, Stairs
© Andreaswidi

The courtyard act as a connecting point for family activities. Several rooms face the yard: the kitchen, the living room, the dining room. This configuration allows more flexible activities for the family, especially for children to play.

Lava House / Atelier Riri - Interior Photography, Facade
© Andreaswidi
Lava House / Atelier Riri - Image 19 of 23
Plan - 2nd Floor
Lava House / Atelier Riri - Interior Photography, Facade, Column, Beam
© Andreaswidi

The courtyard also allows plenty of natural light to the surrounding rooms. The house incorporates neutral and industrial colors to convey a modest ambiance. The walls inside are white, ensuring equal natural light distribution for the interiors.

Lava House / Atelier Riri - Exterior Photography, Windows
© Andreaswidi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Lava House / Atelier Riri" 16 Mar 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/978541/lava-house-atelier-riri> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.