We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House C-DF / Graux & Baeyens Architects

House C-DF / Graux & Baeyens Architects

© Jeroen Verrecht© Jeroen Verrecht© Jeroen Verrecht© Jeroen Verrecht+ 22

Ghent, Belgium
More SpecsLess Specs
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Text description provided by the architects. House C - DF ‒ townhouse connects with outdoor space and gets bicycle workshop. The renovation of this classical home on an enclosed plot on the Visserij in Ghent brought once again a logical flow indoors, provided a better connection with the outdoor space, and – despite major technical challenges – integrated the bicycle workshop that the client wanted so badly. A touch of cinematography. While the main residence required few modifications, tabula rasa was created with the old extension of the house.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Rather than keep this extension narrow and deep as it originally was, it was decided to have it fanned out over the full width of the outdoor space. The light that enters in front of it attracts like a magnet and indicates the walking lines in the house with a fascinating cinematographic effect. As a result, this intervention also immediately improved the enfilade between the front, intermediate and back chambers. As one approaches the rear of the house, one also gains a view of the beautiful facade that demarcates the rear of the plot and has been completely restored. It provides extra homogeneity and massiveness.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht
Sketch
Sketch

Steel fin construction defines architecture. For the architects, it was important to nicely connect the main house and the extension. For example, by returning a few wood accents on the outside, a subtle point of contact between the two constructions was created. The extension is a steel prefab construction that determined the architecture and finish of the extension based on the structural finishing principle. For example, the steel fins were deliberately not concealed but subtly painted in white and milled, creating a poetic play of light in the extension. The fins also determine the rhythm of the cabinets that came between them, which, thanks to a subtle interruption, accentuate the depth of the house. To make the whole thing more tactile, oak and terrazzo were used in the kitchen in addition to steel. The latter material was also extended to the terrace to increase the connection with the outdoor space. Together with the high sliding windows, this creates an open loggia feeling in the extension.

Structural diagram
Structural diagram

Bathroom with a view of Ghent. On top of the steel construction of the extension is a completely new bathroom with an atypical design: terrazzo extends from the floor to the walls and the bathroom furniture and a large window ensure that the residents shower with a view of Ghent. By turning the room into a living space rather than a typical bathroom, the bathroom door is usually left open. In this way, the logical flow between the rooms is confirmed and the staircase is generously provided with daylight. In the upstairs bedroom, the window is at chest height. From there it continues up to the dormer window, where there is a multipurpose room and a completely kids-proof bathroom. The high window offers a beautiful view of historic Ghent but remains surprisingly human-sized thanks to the playful layout.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Buried bicycle workshop. Back on the ground floor, a partly sunken bicycle workshop has been provided at the back of the plot, which stands diagonally to the extension. This technical feat made it possible to create the extra space that the residents had asked for on the limited surface, without creating an enclosed feeling on the terrace. Resume. This renovation and extension of a typical Ghent home illustrate that a house in the city can indeed offer sufficient space to grow with its residents and that living in the city for the rest of your life is perfectly possible.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House C-DF / Graux & Baeyens Architects" 13 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970061/house-c-df-graux-and-baeyens-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.