We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Tochigi Sports Park East Area / AZUSA SEKKEI + TAISEI DESIGN Planners Architects & Engineers + ANDO Architectural Design Office

Tochigi Sports Park East Area / AZUSA SEKKEI + TAISEI DESIGN Planners Architects & Engineers + ANDO Architectural Design Office

© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN+ 39

  • Design Team:(AZUSA SEKKEI Co., Ltd.) Masakuni Nagahiro, Atsushi Hibi, Kazuhiro Mori, Nobuyuki Kurauchi, Hiroya Kurisu, Masanori Oshikubo, Kae Yoshikawa, Akane Mashimo, Yuuki Sakamoto, Kyu Watanabe / (TAISEI DESIGN Planners Architects & Engineers) Hisao Kawano, Masaki Ito, Yusuke Iida, Takumi Wakui, Hiroki Matsuoka, Kohei Shimamura, Tomohiro Terashima, Nariaki Matsushima, Takahiro Nakajima, Yusuke Sugiyama, Hiroo Shirabe, Mitsuya Mori, Yuki Morita, Hiroaki Kubota, Hajime Ito, Hidetoshi Nishimura, Tatsuya Yada / (ANDO Architectural Design Office) Tomoji Mashiko, Takayuki Ando
  • Construction Team:Taisei - Nakamura – Watanabe Joint Venture
  • City:Tochigi
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN

Text description provided by the architects. A PFI project to develop a facility that will also serve as the venue for the Tochigi National Athletic Meet to be held in 2022 This is a large-scale sports complex comprising the main arena, sub-arena, indoor swimming pool, and fitness functions that can be used for large-scale competitions and professional sports.

© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
Plan - 1st Floor
Plan - 1st Floor
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN

The site is located at the east end of Tochigi Sports Park where the Tochigi Prefectural Police Maneuver Center was originally built and is surrounded by residential areas. Given these characteristics, we believed it was important to consider overall seamlessness within the park and create a new hub of engagement centered around sports that were open to the local community.

© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
Plan - 2nd Floor
Plan - 2nd Floor
© NxphotoStudio
© NxphotoStudio

The ground has been excavated down to the level of the underground passageway to create Koryu no Oka("Engagement Hill"), which gently connects the site with the central area of the park up to Marronnier Terrace on the second floor. This ensures a connected sense of unity with the park and the town. With Koryu no Oka, a safe pedestrian network has been formed across the entirety of Tochigi Sports Park, successfully creating a new place of relaxation for local residents.

© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN

In addition, the main arena, sub-arena, and indoor swimming pool have been arranged with Engagement Hill at the center to provide each access to all three buildings, making the facility easy for anyone to access on a regular basis. By creating a "see and be seen" relationship everywhere with the extensive use of glass walls, a wide range of activities can be communicated through sports and cultivate a bustling landscape.

© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© Shinkenchiku-sha Co., Ltd.
© Shinkenchiku-sha Co., Ltd.

For the exterior of the facility made up of three building volumes, we created a design that would give all three volumes with their different sizes and shapes a sense of unity and decided to represent stones inspired by the Oya Quarry for which Tochigi is famous. On the exterior walls, we created shade using a PC version of Nikko cedar board formwork to express the strength of Oya stone.

© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
Section
Section

The tops and bottoms of the outer walls are designed without the use of metal edges, and the eaves have a special coating that evokes a sense of texture and mass. Further, to create a reality carved out of stone, we used actual Oya stone for the parts carved into vertical slit shapes to present an image with the unique flavor of Tochigi. The interior of the main corridor on the first floor, which connects the three buildings, was created with a focus on continuity from the vibrant and powerful exterior.

© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
Elevation
Elevation
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN

Specifically, based on the geometric patterns of traditional Kanuma-kumiko wood latticework, the lighting and floor signs are arranged in diagonal lines, creating a design that has the sense of movement befitting a sports facility. Additionally, some of the concrete on the walls has been carved out with water jets to create a powerful look that blends in with the exterior stonework. The sculptural expression of the exterior is also replicated in fine detail elsewhere, including the shape of the diving boards, reception counter, and signs, to produce a consistent worldview throughout the facility.

© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Japan, 〒321-0118 Tochigi, Utsunomiya, Intāpāku, 4-chōme−1−, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tochigi Sports Park East Area / AZUSA SEKKEI + TAISEI DESIGN Planners Architects & Engineers + ANDO Architectural Design Office" 13 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969959/tochigi-sports-park-east-area-azusa-sekkei-plus-taisei-design-planners-architects-and-engineers-plus-ando-architectural-design-office> ISSN 0719-8884
© GANKOHSHA PHOTOGRAPHY & GRAPHIC DESIGN

Tochigi体育公园东区 / AZUSASEKKEI + TAISEI DESIGN Planners Architects & Engineers + ANDO ArchitecturalDesign Office

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.