We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Astile SINJUKU III Building / Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture

Astile SINJUKU III Building / Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture

© Nacasa & Partners Inc.© Nacasa & Partners Inc.© Nacasa & Partners Inc.© Nacasa & Partners Inc.+ 28

Shibuya City, Japan
More SpecsLess Specs
© Nacasa & Partners Inc.
© Nacasa & Partners Inc.

Text description provided by the architects. Some of the main key challenges of this project were to create spatial sensations within the rooms, while limited to a small property. This has been achieved by applying sliding doors as dividers of apartment rooms, resulting in widening the living room area and giving it a wider and spatial feeling. 

© Nacasa & Partners Inc.
© Nacasa & Partners Inc.

Similarly, in the smaller studios, a similar yet very different approach was taken. Instead of the sliding doors, the wall that separates the closet and the main room does not reach the ceiling — by being a self-supporting wall it gives a sensation of more space within the given size of the studio, which is less than 20m².

© Nacasa & Partners Inc.
© Nacasa & Partners Inc.
Plan - 1st Floor
Plan - 1st Floor
© Nacasa & Partners Inc.
© Nacasa & Partners Inc.

One of the key products that have been used is reinforced concrete, the skeleton of the structure, holding it up and adorning the interior and exterior of the building with indenture openings design across its facade. In addition, some of the glass windows are framed by materials such as bronze-colored stainless steel and cedar board forms — which assist in maintaining the square framework intended design, while also giving it an overall abstract composition.

© Nacasa & Partners Inc.
© Nacasa & Partners Inc.
Section
Section

One of the unique features of this project is its overall balanced composition, connecting the rooms within the residential area by incorporation of a three-story high enclosed atrium space between them as a divider of space. The uniqueness of it comes from the conceptual idea of the residents being aware and close to each other, while also maintaining their privacy, by the use of square-shaped opaque windows on the atrium’s walls facing each other.

© Nacasa & Partners Inc.
© Nacasa & Partners Inc.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Yoyogi, Shibuya City, Tokyo 151-0053, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Astile SINJUKU III Building / Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture" 02 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969445/astile-sinjuku-iii-building-ryuichi-sasaki-plus-sasaki-architecture> ISSN 0719-8884
© Nacasa & Partners Inc.

新宿 Astile 三号建筑 / Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.