We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Xu Wei Art Museum and Qingteng Square / UAD - ACRC

Xu Wei Art Museum and Qingteng Square / UAD - ACRC

© Jonathan Leijonhufvud© Jonathan Leijonhufvud© Jonathan Leijonhufvud© Jonathan Leijonhufvud+ 40

Shaoxing, China
  • Design Team:Huifeng Hu, Lanlan Jiang, Chenfan Zhang, Lifan Han, Jinyun Zhu, Pengfei Li
  • Structure Design:Jie Zhang, Xu Chen, Junfeng Lv, Ziwen Ding, Zeping Shen, Xiaodong Chen
  • Water:Jiasong Yi, Yuran Shao
  • Hvac Design:Dahong Pan, Yongmei Li
  • Electrical Design Team:Wei Zhang, Liang Yu, Zhizhi Du
  • Weak Current Detail Design:Hua Lin, Minjie Ye, Guozhong Yang
  • Landscape Design:Weiling Wu, Jietao Wang, Di Wu, Jing Zhu, Dandan Ao, Ying He, Teng Lin
  • Interior Design:Ran Chu, Wanlin Liu, Junzheng Wang, Wenbin Mei
  • Exhibition Design:Tongqing Zhao, Shuang Liang, Wei Chen, Shizhen Huang, Xiaotong Sun
  • Lighting Design:Xiaodong Wang, Yanqiu Zhao, Dongming Fu, Baile Feng, Xuhui Wu
  • Curtain Wall Design:Jiongjiong Shi, Jieneng Wang, Yuzhuang Duan, Jie Zhang
  • Foundations:Quanbiao Xu, Kai Zeng
  • Bim Design:Shunjin Zhang, Wei Ren, Yitao Yan, Qibo Wang
  • Council:Chaojun Fang, Qing Wang, Sai Miao, Sijia Bei, Yanqi Li, Li Chen
  • The Client:Shaoxing Cultural Tourism Group Co., Ltd.
  • Construction Contractor:Zhejiang Qinye Construction Engineering Group Co. Ltd.
  • Partners:Consortium of Zhejiang Xingrui Curtain Wall Decoration Engineering Co. Ltd. The Forbidden City Publishing House and Guangdong Jimei Design Engineering Co. Ltd.
  • City:Shaoxing
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Text description provided by the architects. Xu Wei Art Museum and Qingteng Square are a very important part of our practice project in Shaoxing Ancient City, and also a key action in the urban renewal plan of "Seeing Qingteng Again". As the main venue for the "500th Anniversary of Xu Wei's Birth and the Opening Ceremony of Xu Wei's Hometown", they were officially put into use in May 2021.

In fact, the conceptual scheme of the Art Museum has taken shape in the first site survey, which absorbs the essence of Qingteng Bookstore's building and gardening, and puts forward some thoughts on the landmark public cultural buildings in the current renewal of ancient city: we try to establish a kind of new spatial expression, with a view to connecting the surrounding built environment mainly based on the small scale of traditional dwellings, meeting the demands of contemporary art exhibitions for large space, and meanwhile discussing the topic of "modernity in historical context".

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Longitudinal five-entry and open gardening. Xu Wei Art Museum is located in the former Shaoxing Machine Tool Plant, north of Qingteng Bookstore, the former residence of Xu Wei, and in the middle of Houguan Lane. First of all, we get inspiration from the large space combination of the old Machine Tool Plant and adopt the construction logic of "longitudinal five-entry, and horizontal three-fold unequal herringbone slope modeling". The two five-entry floors on the east and west sides serve as the main exhibition space; the middle floor spans two floors, opening up the longitudinal five-entry pattern; and the ground floor is a foyer running through the north and south, while the shared hall and small temporary lecture hall are located on the second floor. The shared space on the upper and lower floors also serves as a transfer hub between exhibition halls on both sides.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
Design sketch. Image Courtesy of UAD - ACRC
Design sketch. Image Courtesy of UAD - ACRC
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

We set up an internal courtyard in different flat floors on the east and west sides, which reasonably separates the space volume of the exhibition hall and enhances the indoor permeability. And meanwhile, the gardening design of rocks and waterfalls shrouded in greenery also provides visitors with more possibilities for viewing and leisure besides participating in the exhibition.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
Architectural Intention of Xu Wei’s Miscellaneous Volume. Image Courtesy of UAD - ACRC
Architectural Intention of Xu Wei’s Miscellaneous Volume. Image Courtesy of UAD - ACRC
© Lanlan Jiang
© Lanlan Jiang

Black slices and top-ground consistency. Besides spatial treatment means, the contemporary intention expression of Shaoxing's traditional style is also reflected in the fine selection of materials: the black metal texture unfolds from the roof along the herringbone slope house to the end of the second floor on the east and west sides, and the white granite solid walls are selected for above the second floor in the north-south direction; the first floor is concave on four sides for repeated pavement of the unitized texture of transverse herringbone slope, the curtain wall is treated locally according to function and unified modulus, and the gray granite and curtain wall materials are unified. The building presents typical black, white and gray tones in Shaoxing as a whole, with local blank space and positive three-fold herringbone slope contour line, which together create the contemporary landscape intention.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

We especially retain the old walls at the east and north ends of the Machine Tool Plant, and compare the fully transparent glass curtain wall and white stone plate in the Art Museum, so that time can form tension in the space scene.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Located on the south side of the venue, Qingteng Square connects the Art Museum on the north side with Qingteng Bookstore on the south side, paving the way for the frontcourt atmosphere, and meanwhile serves as the Visitor Center to carry the crowd distribution function. The Square continues the construction logic of the Art Museum, and "lifts up" two herringbone slopes on the east and west sides respectively: the west side is slightly raised to enclose the Square, while the east side is slightly higher. With the help of local sinking, the volume of the Visitor Center is skillfully hidden under the herringbone slopes.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

The Square as a whole is paved with dark stone, and the west side creates a flowing water scene with the help of slope. Meanwhile, an original "Xu Wei Statue" stands on the southwest side of the Art Museum and the northeast side of the slope, making it the visual focus of the Square and the prospect of the Art Museum. And the step-like setting at the beginning of the east slope serves as an auditorium to provide an appropriate place for distribution and gathering.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

At the same time, with the help of the space creation technique of "viewpoint transformation", the "continuous bedding" is formed in the constantly moving and changing viewpoint shift, and a complete and unified space experience and impression foil are constructed for the visual and psychological integration of architecture and landscape - that is the so-called landscape spirit originated from Jiangnan.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Public Art Space in Community. When urban renewal and ancient city protection are increasingly becoming gossip topics after meals, we hope to present our thinking through design: how the contemporary public art space intervenes in the cultural context of the ancient city, integrates into and influences the lives of citizens, and then completes the initial reconstruction and prospect of the "future traditional community", improves the quality of living space in the area and gives it new vitality.

© Fang Jia
© Fang Jia
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Mr. Xu Wei, obsessed with calligraphy, has become a master intentionally or unintentionally. What we have done is nothing more than taking writing brush and ink to create a broad landscape that is crazy and acceptable, accessible to ordinary people, imaginary as a place but actually architectural.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Chenfan Zhang
© Chenfan Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:33 Houguan Lane, Yuecheng District, Shaoxing, Zhejiang Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Xu Wei Art Museum and Qingteng Square / UAD - ACRC" 24 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969014/xu-wei-art-museum-and-qingteng-square-uad-acrc> ISSN 0719-8884
© Jonathan Leijonhufvud

徐渭艺术馆+青藤广场 / 浙江大学建筑设计研究院 ACRC

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.