We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

PeacoQ House / UID Architects

PeacoQ House / UID Architects

© Koji Fujii / TOREAL© Koji Fujii / TOREAL© Koji Fujii / TOREAL© Koji Fujii / TOREAL+ 24

Hiroshima, Japan
More SpecsLess Specs
© Koji Fujii / TOREAL
© Koji Fujii / TOREAL

Text description provided by the architects. The house is for a family of three built on the northern corner lot of a gently-curving, tiered residential land. The site is in a residential neighborhood and enjoys views of the peaceful landscape over the bank on its eastern side. While its southwestern sides are hemmed in by neighboring houses, the land opens up in a fan-shape towards the street on the northeastern side, giving it a unique character.

© Koji Fujii / TOREAL
© Koji Fujii / TOREAL
Plan
Plan
© Koji Fujii / TOREAL
© Koji Fujii / TOREAL

In this project, we repeated the curved space starting at the southwestern side as the center point, expanding it from the inside to the outside towards the front road while amplifying the walls in concentric circles.

© Koji Fujii / TOREAL
© Koji Fujii / TOREAL
© Koji Fujii / TOREAL
© Koji Fujii / TOREAL

Furthermore, we used this unique site to revisit the concept of having no boundaries ― to envision the overall perspective by treating the surrounding green areas as part of the project's outdoor space. Specifically, we extended the building volume so that it sits as close to the edge as possible within the allowable setback-line regulation.

© Koji Fujii / TOREAL
© Koji Fujii / TOREAL
Section
Section

A large, arc-shaped wall stands along the site perimeter, creating a small garden that functions as a buffer between the inside and outside. We designed the wall as a massive mud-plastered wall with few openings; it floats 700 millimeters above ground, creating an interior-like space that works as an extension of the outside while also ensuring privacy.

© Koji Fujii / TOREAL
© Koji Fujii / TOREAL

Additionally, the ever-changing sunlight from the south is projected onto the northeast wall, allowing the residents to feel the light in each room. By building a small, three-dimensional landscape and a single large, floating wall within the small distance that lies between the family and the street, we believe we were able to create a vibrant living environment that helps the residents expand their scope of interaction while also satisfying their requirements.

© Koji Fujii / TOREAL
© Koji Fujii / TOREAL

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "PeacoQ House / UID Architects" 23 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968877/peacoq-house-uid-architects> ISSN 0719-8884
© Koji Fujii / TOREAL

胡志明市 PeacoQ 住宅/ UID Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.